Politika

Pivić: ZDK ispunio sve obaveze vezane za Program integrisanja BiH u EU

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić bit će član bosanskohercegovačke delegacije na sutrašnjem Drugom političkom forumu na visokom nivou o EU integracijama Bosne i Hercegovine, koji će biti održan u Briselu – potvrdio je Feni premijer Pivić.

Ističe kako će ovaj forum biti prilika da politički akteri sa svih nivoa vlasti “stupe u neposredni međusobni kontakt i razmijene znanja, iskustva i dobre prakse s predstavnicima Evropske unije (EU) u procesima evropskih integracija koji nas povezuje i kojim smo snažno privrženi”.

-Usklađivanje pravnih propisa u BiH s pravnom stečevinom EU predstavlja preduslov svim daljim procesima. S obzirom da je prije toga potrebno da bh. vlasti dostave Program integrisanja BiH u EU, a prema kojem će se taj proces odvijati, moje je očekivanje da Evropska komisija (EK) svojim autoritetom stane iza našeg prijedloga da ovaj program bude dostavljen bez odlaganja. Vjerujem da će EK prepoznati još jednom da mi razumijemo značaj prilike koja nam se pruža i da je naše čvrsto opredjeljenje za punopravnim članstvom BiH u EU – kazao je Pivić.

Očekuje, međutim, da EK pošalje jasnu poruku da svi zakoni koje je potrebno usvojiti s ciljem osiguranja potrebnog nivoa reformi moraju biti u skladu s pravnom stečevinom EU te da pravni kvalitet propisa ne smije da trpi radi političkih dogovora.

O eventualnim benefitima te prioritetima za ZDK i vladu na čijem je čelu, najavio je kako će EK upoznati o stabilnom progresu koji ima taj kanton.

-Mi smo sve naše obaveze vezane za Program integrisanja ispunili, redovno dostavljamo sve vrste dokumenata i izvještaja koji su potrebni u procesu evropskih integracija BiH. Naši predstavnici u Mehanizmu koordinacije uredno i redovno izvršavaju sve svoje dužnosti. Dakle, ZDK kao cjelina predstavlja svijetao primjer, a na šta sam kao premijer izuzetno ponosan – podvukao je Pivić.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno