Info

Pitanje zagađenja vazduha u Federaciji je pitanje zdravlja stanovništva

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Pitanje zagađenja vazduha u Federaciji – U Parlamentu Federacije BiH, dana 15.03.2017.godine, održana je Tematska sjednica o „Problemu zagađenosti vazduha u Federaciji BiH“ inicirana od strane zastupnica iz Kluba Demokratske fronte u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, Alme Kratine i Amre Haračić, uz podršku velikog broja zastupnica i zastupnika. Bila je to prilika da se iz prezentacija predstavnika resornog Federalnog Ministarstva okoliša i turizma kao i predstavnika Nevladinih organizacija iz Zeničko dobojskog, Sarajevskog i Tuzlanskog kantona čuju činjenice koje su predstavile jasnu sliku naraslog problema zagađenosti vazduha u velikom broju gradova Federacije BiH.

Nakon diskusije prisutnih zastupnika i gostiju iz lokalnih zajednica  kao i predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti sa svih nivoa od općine do Parlamentarne Skupštine BiH, sagledan je i zdravstveni aspekt problema kroz pogubni uticaj zagađenja na zdravlje stanovništva i to posebno osjetljivih kategorija djece i starije populacije.
Pitanje zagađenosti vazduha ,vode i zemlje nije ništa drugo no suštinsko pitanje zdravlja stanovništva.

Jasno je da bez zajedničkog djelovanja svih koji imaju svoj dio odgovornosti na rješavanju pitanja prekomjerne zagađenosti vazduha u Federaciji BiH neće biti moguće riješiti ovaj veliki problem. Ono što je takođe neophodno promijeniti u pristupu ovom pitanju je uključivanje javnosti, odnosno transparentan pristup informacijama koje se tiču svih građana kako bi smo zajedno zaštitili zdravlje stanovništva. Obzirom na navedeno neophodno je što prije donijeti novi Zakon o zaštiti okoliša , pojačati sistem monitoringa kao i inspekcijski nadzor uz pooštravanje kaznenih odredbi.
Okolišna politika bi mogla biti pilot projekat za provođenje mehanizma koordinacije obzirom da se u ovoj oblasti određena pitanja mogu riješiti na svim nivoima vlasti i obzirom da 1/ 3 pitanja prema EU se odnosi upravo na  oblast zaštite okoliša.

Nakon kvalitetnih prezentacija i diskusija sa današnje sjednice radna grupa koju je formirao Kolegij Zastupničkog doma će u narednim danima do naredne sjednice Parlamenta formulisati zaključke koji će biti dostavljeni Zastupničkom domu na usvajanje. O finaliziranim zaključcima javnost će biti transparentno izvještena a korak koji su zajedno učinili predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti i Nevladinih organizacija će biti, nadajmo se, čvrst temelj za ostvarenje konkretnog cilja a to je u prvom redu očuvanje zdravlja naših građana.

Press Demokratske fronte



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno