Biznis

Pismo uspješne Zeničanke Nezire

Pismo uspješne Zeničanke Nezire
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Pismo uspješne Zeničanke Nezire – Pismo čitateljke Nezire Šušnjević koja je s nama podijelila svoje iskustvo o obrazovanju, poslovima, pokušajima zaposlenja i brojnim odbijenicama, a potom o preokretu situacije i zaposlenju, optimizmu i vjeri da se u našoj zemlji može uspjeti i zapsoliti i bez preporuke ili poznanstva, prenosimo u cjelosti.

„Draga i poštovana Ajna,

dan na bolovanju sam provela čitajući Vaš Blog i mogu reći da sam oduševljena kako pričama tako i brojem ličnih profila koji ste obuhvatili. Priče mojih gimnazijskih i studijskih prijatelja su me podstakle da Vam se javim i ispričam i svoj „put do uspjeha“, te se nadam da će biti dovoljno interesantan za objavu na blogu.

Eh ovako:

Rođena sam 1989. u Zenici, a djetinjstvo sam sticajem okolnosti i na moju veliku sreću provela u Švajcarskoj. Odrastanje u Švajcarskoj mi je omogućilo mnogo ali prije svega tečno pričanje njemačkog jezika što mi je u životu u svakom trenutku bilo glavno oružje kojim sam se probijala naprijed. Od svoje desete godine živim u Topčić polju, jednom malom mjestu u blizini Zenice. Ostatak osnovne škole, Gimnaziju i studije na Ekonomskom fakultetu sam završila u Zenici. Trenutno sam student postdiplomskog studija u završnoj fazi (kako to kaže naša Studentska služba) naravno na Ekonomskom Fakultetu u Zenici.

Govorim aktivno njemački, engleski i francuski jezik, a holandski pasivno. Iza sebe imam desetine dodatnih edukacija, a najponosnija sam na titule: Samostalnog prevodioca njemačkog jezika za Goethe Institut Sarajevo i Finansijskog savjetnika na polju osiguranja za Bečku WVP Grupaciju (Wiener Versongungs Plan).

U toku studija sam, prvenstveno kako bih finansirala svoje dodatne edukacije, intenzivno instruirala matematiku, racunovodstvo, engleski i njemački jezik, te nekako sve što sam u tom trenutnu znala bolje od svojih „učenika“. A snagu sam skupljala u radu sa djecom držeći kurseve njemačkog jezika pod pokroviteljstvom Goethe instituta.

996750_10202831226244146_413458438_nPosao sam počela tražiti na trećoj godini fakulteta. Iako je moje studiranje teklo izvrsno i bez većih zastoja, meni je njegov tok išao presporo, te sam željela čim prije kenuti u poslovne avanture.
Počela sam sa studijskom praksom u Raiffeisen Banci i velikim projektom WVP grupacije za proširenje svijesti o važnosti životnih i zdravstenih osiguranja u BiH. U narednoj godini dana sam naučila mnogo o radu s ljudima, davanju savjeta, i primanju niskih udaraca.

Kao apsolvent sam počela primati prve odbijenice za posao. Sve su manje-više bile obrazložene nedostatkom diplome. Nakon što sam diplomirala početkom 2013. godine očekivala sam da će se stvari promijeniti. I dalje sam slala prijave i molbe za posao, a s vremena na vrijeme bih odabrala nekoliko firmi kojima sam lično kucala na vrata i ostavljala svoju biografiju. Za dvije godine sam skupila mnogo „staza“, radila sam u jednoj produkcijskoj kući kao office assistant, u jednoj trgovačkoj firmi kao office manager, te kao knjigovođa u jednom knjigovodstvenom servisu, a broj odbijenica se popeo na 100, nakon čega sam prestala brojati.

Poslovi koje sam radila, bili su izazovni, uzbudljivi i puni novih iskustava za mene, ali nažalost kratkotrajni, a nakon isteka ugovora moj angažman se u sva tri slučaja „nije mogao produžiti“.

Krajem 2014. godine sam upisala Master studij na Ekonomskom fakultetu u Zenici na smjeru Računovodstveni i revizijski menadžment. S obzirom na to opredjeljenje odlučila sam se orijenisati isključivo na revizorske kuće u BiH. Tada ih je bilo registrovano 51. Svima sam poslala molbu za posao, odnosno za mogućnost rada-prakse-bilo čega. Polovina nije odgovorila na moje mailove, a druga poslala negativne odgovore. A od 51 molbe dvije su odgovorene pozitivno. Dobila sam poziv za testiranje od renomirane revizorske kuce Ernst&Young, te preporuku druge revizorske kuće da se javim jednom od njenih klijenata kojem baš treba osoba mog profila.

Testiranje za Ernst&Young je proteklo solidno, te sam dobila ponudu za tri mjeseca prakse, koju sam odbila, iako su mi garantovali zaposlenje nakon ta tri mjeseca.

Uporedo sam se javila i na preporuku druge revizorske kuće. Radilo se o njemačkoj firmi Passavant Energy&Environment GmbH, koji su u Sarajevu preuzeli projekat Rekonstrukcije postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, te su u tu svrhu tražili projekt assistenta koji govori njemački i engleski, s iskustvom u računovodstvu i finansijama. Nakon razgovora i jednog dana probnog rada, ponuđeno mi je mjesto asistentice.

Već godinu dana živim i radim u Sarajevu i intenzivno učestvujem u projektu finasiranom od strane Svjetske banke i IPA fonda teškom više od 50 miliona KM. U vrlo kratkom vremenu sam uznapredovala od assistenta u Junior projekt managera projekta i trenutno se dokazujem kao jedina Bosanka u timu od više stotina radnika svoje firme. Volim reći da radim sve za šta sam se školovala i još mnogo drugih poslova i zadataka za koje do sada nisam ni znala da postoje. Imam privilegiju da prisustvujem mnogim poslovnim putovanjima, da obilazim dobavljače širom svijeta i ostale poslovne partnere, kao i da redovno prisustvujem sastancima u sjedištu firme u Frankfurtu. Svakodnevno obilazim „svoje“ gradilište, koordiniram tim inžinjera, tumačim crteze pojedinih objekata, te izrađujem tehničku dokumentaciju. U potpunosti sam ispunjena poslom kojim radim, a moje glavno oružje za uspjeh, njemački jezik, se pokazao i u ovom slučaju kao glavnim adutom za dobivanje radnog mjesta, ali i za sticanje poštovanja od strane starijih kolega. Projekat koji vodim je jedan od najuspješnijih u BiH ali i najunosniji projekat za moju firmu u proteklih pet godina, na što sam posebno ponosna.

 

 

jfsuifdgvŽelim istaknuti da moja primarna abicija nije napustiti BiH po završetku projekta krajem 2016. Želim, i intenzivno radim na tome, da moja firma zadrži poslovnicu u BiH, te da uz pomoć internacionalnog iskustva i stranih ulagača radimo na infrastrukturnoj izgradnji i rehabilitaciji na području cijele BiH i Balkana. U fazi pregovaranja imamo tenutno nekoliko projekata na području Mostara, Kaknja, Orašja ali i Crne gore i Srbije. Mislim da je BiH za područje kojim se bavim veliko i nezasićeno tržište i da možemo mnogo toga napraviti kako bismo sebi olakšali život, stvorili nova radna mjesta, te sebi osigurali put ka Evropskoj Uniji. Infrastrukturna izgradnja naše države je i ove godine izostavljena prilikom planiranja Državnog budžeta, ali trebamo biti svjesni toga da strani ulagači i Evropska Unija čekaju da im se obratimo za pomoć. Našoj državi nije potrebno više kredita po nepovoljnim uslovima, treba se bazirati na otvorena grant sredstva i maksimalno ih iskoristiti kako bismo obnovili porušeno i zastarjelo, te izgradili novo u cilju poboljšanja kvaliteta života u BiH.

Kao poruku bih rekla, da pad nije poraz, dokle god poslije svakog ustajemo i nastavljamo hodati. Imala sam loših radnih iskustava, stresnih razgovora za posao, skupila sam više od 100 pismenih odbijenica od raznih firmi širom BiH. Rizikovala sam i odbila siguran posao u jednoj Revizijskoj kući u zamjenu za posao koji tada nisam znala raditi. Ali sam uspjela. Sa svojih deset prstiju, svojim znanjem i vještinama i bez ičije pomoći, ili preporuke rodbine ili poznanika sam došla do posla koji sam naučila i zavoljela raditi. Napredujem svakim danom i radim na sebi, jer nikad nije dosta učenja i napredovanja. I u BiH se može živjeti i uspješno raditi, uz malo sreće i mnogo upornosti i truda.

Srdačni pozdravi,
Nezira Šušnjević, dipl.ecc“

 

Ako i Vi želite svoju priču podijeliti s nama i ispričati nam kako ste tražili ili pronašli posao, ako nam želite ispričati nešto o svom hobiju, prvom radnom iskustvu, planu o započinjanju vlastitog posla, ako imate neobično zanimanje, ako želite nastaviti obrazovanje izvan BiH ili ako planirate otići raditi u inostranstvo, ako već živite u inostranstvu dugi niz godina i imali ste priliku osjetiti sve čari ali i loše strane života u tuđini koja je postala vaš drugi dom, pišite nam na [email protected]; [email protected] ili nam se javite na facebook.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno