Naše

Pismo roditelja: vannastavna edukacija, ko i kako?

Vannastavna edukacija ko i kako
Vannastavna edukacija, ko i kako ?
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Vannastavna edukacija i razni programi u osnovnim školama Ze Do kantona. Ko, šta, kako i zašto? Pored svih grešaka, nepravilnosti i nelogičnosti u obrazovnom sistemu osnovnih škola na nivou kantona sve više se roditelji susreću sa ponudama vannastavne edukacije i raznoraznih programa. Ovo navedeno samo po sebi ne bi bio problem da je jasno definisano ko, kako i zašto pokreće te programe. Naime, o čemu se radi.

Always edukacijski program (1)
Djevojčice u osnovnim školama su dobile obrazac učešća na besplatnom edukacijskom programu o fizičkim i emocionalnim promjenama koje će se dogoditi u pubertetu i obrazovanju djevojčica po pitanju ženske higijene. Na prvi pogled izgleda kao fantastična edukacija koje bi svaka djevojčica trebala pohađati. Svakako, do trenutka dok se ne obrati pažnja na sam obrazac:
– program je pokrenuo Procter & Gamble, firma registrovana u SAD-u, koja nema svoje direktno posredništvo u Bosni i Hercegovini a provodi Gray Worldwide, firma za marketing sa sjedištem u Sarajevu. Na obrazcu su to jedini podaci o navedenoj edukaciji. Na oficijelnim stranicama navedenih firmi se o datoj edukaciji ništa ne može naći.
– Na obrazcu se ne nalaze kontakt informacije osoba koje vode dati program, niti su definisani predavači (sem da su „moderatorice“ sa psiholoških, ili medicinskih, ili pedagoških studija?!?), niti je definisan jasan materijal za edukaciju i teme koje će se obrađivati.
– Gramatičke (kao i greške prilikom kucanja), koje preplavljuju dati obrazac, ozbiljnost svega navedenog stavljaju u posebnu kategoriju, definisanu kao nepismenost.
– Nedostatak uzglavlja, loga, ili bilo čega što bi neki dokument ili reklamu činilo ozbiljnom.

Sve što napisah bi u nekim slučajevima bilo smiješno, ali nije i to zbog nastavka teksta o pristanku roditelja. Naime, djeca obično dobiju instrukcije da roditelji MORAJU da odgovore na dati obrazac, i popune podatke, bez obzira da li prihvataju edukaciju ili ne. Zakonski gledano, „moranje“ smije zahtijevati samo državna institucija i to u skladu sa zakonom.
Da se osvrnem i na to šta znači prihvatanje date edukacije od strane roditelja: Edukaciju može voditi bilo ko samo da ima veze sa studijima iz gore navedene tri oblasti , i govoriti o čemu god želi vezano za djevojčice u pubertetu i to na način na koji god želi. Pojašnjenja radi , u roku od 5 minuta bilo ko moće prijaviti na online kurs pedagogije u Nigeriji, što ga čini kvalifikovanim da predaje djevojčicama u osnovnim školama. A o čemu može da predaje? Pa o „emocionalnim i fizičkim promjenama koje će se dogoditi u pubertetu“(2): o njihovom izgledu možda, ili pak seksualnim željama, mislima, pretenzijama? Kao što napomenuh: bilo ko, bilo šta.
Upisivanjem podataka o vašem djetetu i potpisivanjem obrasca, bilo da prihvatate edukaciju ili ne, prihvatate da firme koriste te podatke u svoje svrhe, po svom nahođenju. Da ponovim: čak i ako kažete „NE“.
Poražavajući je da je navedeni program odobren od strane Ministarstva obrazovanja, kako stoji u obrascu, iako taj podatak nisam provjerio, ali samim tim da dospijeva do naše djece, bez dodatnih pojašnjenja i informacija, uveliko govori o našem društvu.
Lično osiguranje
Već godinama sva djeca u osnovnim školama dobijaju obrazac o ličnom osiguranju djeteta, pokrenut od strane privatnih osiguravajućih kuća, i, kao i u prijašnjem primjeru, ispunjeni obrazac MORAJU da vrate, bez obzira da li pristali na uslove ili ne.
O manjkavosti obrasca neću ni da govorim, kao ni o šturosti i nepotpunosti informacija, uslova, ili svega onog što bi normalan ugovor trebao da posjeduje. Ali, činjenica da odgovornost o predaji ispunjenih obrazaca (ugovora) prebacuju na djecu je stvar koju bi svaki roditelj trebao da kritikuje. Kao i to da privatne firme koriste manjkavositi strukture našeg obrazovnog sistema za svoje reklamne svrhe ili direktnu dobit.
Ministarstvo obrazovanja o tome šuti.
Nažalost šutimo i mi, kao i uvijek, ne pitajući se ništa, niti kritikujući, čak ni kad su u pitanju naša djeca.
(1) Skanirana forma Obrazac učešća, Always školski program 2015/2016, 19:40, 20.10. 2015.godine, dodatak ovom dokumentu
(2) Citat iz: Obrazac učešća, Always školski program

ZENIČANIN H.T., roditelj

Always školski program
Always školski program


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno