Ostali sportovi

Pezer objasnio šta se dogodilo u finalu na OI: Doživio sam šok od kojeg se nisam oporavio

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Pezer objasnio šta se dogodilo u finalu na OI: Doživio sam šok od kojeg se nisam oporavio- Amel Tuka i Mesud Pezer, dvojica finalista na Olimpijskim igrama u Tokiju, danas su se obratili predstavnicima medija.

Podsjetimo, Tuka je u utrci na 800 metara zauzeo šesto mjesto, dok je Pezer u disciplini bacanja kugle osvojio 11. No, bez obzira na to što nisu stigli do pobjedničkog postolja, ostvarili su historijske rezultate za našu atletiku na olimpijskim igrama.

“Prije svega želim da zahvalim što ste došli da nas pozdravite”, kazao je Pezer na početku obraćanja medijima, zahvalivši Kantonu Sarajevo i Zeničko-dobojskom kantonu na finansijskoj podršci u sklopu pripreme za OI, dodavši:

“Preponosan sam i presretan što sm ostvario ovaj rezultat. Mali ekces se desio u finalu, pokolebalo me, ali šta je tu je. Ovo će mi biti lekcija da mi se ne dešavaju ovakve stvari”.

Objasnio je šta se dogodilo u finalu, prenosi Faktor.

“Bio sam prvi na listi bacanja i na zagrijavanju. Prvi hitac na zagrijavanju sam bacio 21 metar, a mjerili su mi 20 metara. Rekao sam da nisu tačne mjere. Zamolio sam sudije da izmjere linije i stvarno nisu bile tačne. U međuvremenu su zamijenili linije, ali nama nisu rekli. U prvoj seriji sam bacio 20.40 metar, a mislio sam da je to 18.40 i doživio sam šok. Namjerno sam prestupio. Do druge serije nisam znao da su linije pomjerene. Bilo mi je krivo što sam prestupio i nisam psihički bio spreman da izvedem najbolji hitac. Nije samo problem dužina 20.40 metara iz prve serije, s kojom bi ušao među osam, nego je problem što sam doživio šok od kojeg se nisam oporavio… Da nije bilo tako, vjerujem da bi bacio preko 21 metar”, objasnio je Pezer.

Mehmed Skender, trener u atletskoj reprezentaciji BiH, koji brine o Pezeru, zadovoljan je izdanjem našeg bacača kugle.

“Imali smo velikih problema zbog mjesta treniranja u zimskim uvjetima, jer je kugla specifična sprava. BiH nema dvoranu za zimske pripreme. Pokušali smo u Zetri, ali nije to, to. Nije bio dovoljno spužvi na koje je mogao bacati kuglu. Također, nije bilo ni grijanja. Ako je vani temperatura minus 15 i unutra je minus 15. Nadam se da će se i to popraviti u narednom periodu. U finalu OI u Tokiju bila su samo tri Evropljanina, a među njima i naš Pezer. Ostali su svi van Evrope. Kao trener u reprezentaciji presretan sam osvajanjem šestog i 11. mjesta. Pezer je ostvario svemirski rezultat sa 21.33 metra”, istakao je Skender.

Prisutnim se obratio i Amel Tuka, kojeg su stotinke dijelile od najboljeg rezultata bh. sporta uopće na svim dosadašnjim olimpijskim nastupima (najbolji plasman ostvario je taekwondoista Nedžad Husić, koji je osvojio peto mjesto u Japanu).

“U Tokiju smo ostvarili historijske rezultate. Vidjeli ste o kakvom takmičenju i kakvoj konkurenciji se radi. Današnji sport je izuzetno razvijen i sve sportske grane su napredovale. Jako je teško izboriti normu i doći na OI. Sam plasman na Igre je velika stvar. Ali, mi se nismo samo time zadovoljavali, jer smo težili što boljem rezultatu. Plasirali smo se u historijsko finala, a to je bio cilj svima nama. Naš put je bio težak i što se mene tiče ne mogu biti nezadovoljan. Nažalost, nekada stvari ne idu kako mi želimo (aludirao na povredu tokom finalne trke, kada ga je jedan od konkurenata udario u nogu). Ja sam to odmah prihvatio i nastavio dalje. Očekuju me dvije utrke Dijamantne lige u Lozani i Parizu 26. i 28. augusta i očekujem plasman u finale ovog takmičenja. Nastavio sam i sa terapijama (povreda stopala). Kao što je rekao moj trener da je bilo drugačije vratio bih se sa medaljom oko vrata. Bio bih najsretniji kada bi nas na OI u Parizu bilo mnogo više, a svi se moramo truditi i raditi kako bismo osvojili i prvu olimpijsku medalju“, poručio je Tuka.

Komentarisao je i odluku organizatora da Nijelu Amosu, koji je pao u polufinalu, dozvole nastup u finalu utrke na 800 metara.

“Uvijek postoje dvije strane. Gledajući da je došao s najboljim rezultatom na svijetu, logično je bilo da će ga pustiti u finale. S druge strane gledajući na ostale takmičare, možda i nije korektno. Konkretno protiv mene i Roticha nije imao nikakve šanse”, kazao je Tuka.

Aziz Kevelj i Mišo Pedalo, bivši atletičari i proslavljeni atletski radnici, uručili su simbolične nagrade Pezeru i Tuki, kao i njihovim trenerima.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno