Ostali sportovi

Pezer: Na SP-u predstavljam BiH iako mi nije pomogla s vizom

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Pezer: Na SP-u predstavljam BiH iako mi nije pomogla s vizom  – Iako je juniorski prvak Evrope iz prošle godine i iako je ostvario normu za nastup na ovogodišnjem Svjetskom atletskom prvenstvu u Londonu, bosanskohercegovački bacač kugle Mesud Pezer nije dobio nikakvu pomoć države u rješavanju problema sa vizom za države šengenske zone. Njegov trener je Šveđanin i Pezer se trebao pripremati po njegovom planu. U početku je tako bilo, ali su onda nastupili problemi.

„Problem je što sam išao cijelu godinu mjesec dana u Švedsku, pa mjesec dana u BiH i tako sam ‘ispucao’ 90 dana boravka. Posljednji put kada sam bio, na granici u Švedskoj su mi kazali kako imam pravo još samo sedam dana biti u Šengenu. Morao sam se vratiti ovdje i bio prisiljen biti bez trenera do SP-a u Londonu kada ćemo se vidjeti“, govori mladi atletičar za Al Jazeeru. Kontaktirao je i Federalno ministarstvo kulture i sporta kako bi mu pomogli.

„Pitao sam da mi pokušaju pomoći da odem u Švedsku i da se sa trenerom spremam, ali su mi oni rekli da sam obični putnik kao i svi drugi ljudi, da nema šanse da mi pomognu da dođem do nekog papira, vize da idem u Švedsku i da se spremam za Prvenstvo. Bili su čak i bezobrazni, jedna žena mi je rekla u Ministarstvu kako bolje znam zakone od nje na šta sam joj se samo zahvalio i prekinuo razgovor“, ističe bh. atleta. Dodaje kako više ni s kim nije razgovarao iz vlasti, te kako su pokušavali iz Atletskog saveza BiH da mu pomognu ali su i oni dobili isti odgovor – nema pomoći za vizu. Ne krije ljutnju zbog činjenice da mu, iako predstavlja Bosnu i Hercegovinu, niko od nadležnih nije pomogao.

„Mnogo sam ogorčen jer se ovako ponašaju prema nama sportistima. Ovo je minimalno što možemo da tražimo, ali kao da je državi cilj da ne uspijemo, da ne predstavljamo državu, da se o nama ne govori i državi u lijepom svjetlu. Nisam ništa drugo tražio, političarima se sve sredi, no ovo ne mogu.“ Nedavno je osvojio naslov balkanskog prvaka i to mu je jedno od rijetkih takmičenja na kojima je nastupio ove godine. Pezerov lični rekord iznosi 20,89 metara, a želio je „dodati“ još 11 centimetara.

„Trenerov i moj cilj je bio da 21 metar prebacim ove sezone, ali zbog problema sa Šengenom nisam mogao da budem s njim niti ići na mitinge što je najveći problem. Ne mogu da štimam formu bez takmičenja. Išao sam na dva mitinga u regiji i to me je spriječilo za dobacim 21 metar“, govori. Ipak, dok Pezer trenira u BiH, trener mu pomaže preko skypea. Bacač kugle ističe kako je najvažnije da je spreman i zdrav.

„Osjećam se dobro, zdravo i spremno. Neću unaprijed ništa da govorim šta može da bude, kada dođe vrijeme za to pokazat ćemo u Londonu i ja i Hamza (Alić, bacač kugle) i Amel (Tuka, 400 metara) za šta smo spremni“, zaključuje Pezer. On će ka britanskoj prijestolnici krenuti 1. augusta, kvalifikacije u ovoj atletskoj disciplini su 5. augusta, a finale dan kasnije.

Izvor: Al Jazeera



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno