Kultura

Petosatna izložba slika povodom Dana starijih osoba u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U povodu obilježavanja dana starijih osoba, UG „Naš most“ Zenica organizira izložbu slika škole slikanja Nek Art, ali i svih slikara treće životne dobi, članova UG „Naš most“, u ulici Maršala Tita od broja 22.

Izložba će biti postavljena samo jedan dan, 02.10.2023. godine, od 12 do 17 sati. Međunarodni dan starijih osoba obilježava se svake godine, 01. oktobra, a odluku o obilježavanju je rezolucijom donijela Generalna skupština UN 1990. godine.

Time se željela naglasiti važnost osiguravanja životne sredine koja se može prilagoditi potrebama i sposobnostima osoba treće životne dobi.

Otpornost i doprinosi žena starije dobi izdvaja ih se kao skupinu koja čini većimu starije populacije,a njihov doprinos građanskom, ekonomskom, društvenom i kulturnom životu, njihova iskustva i znanja, često prolaze u tišini i nezapažena.

Otuda i veći broj žena slikarica. Zdravo starenje je moguće u sredini koja podržava i omogućava samostalno socijalno uključivanje starijih osoba, bez predrasuda i diskriminacije.

Osobama starije dobi treba omogućiti život dobrog zdravlja izgradnjom „ prijateljske okoline“ u kojoj je starenje „prilika“, a ne „teret“ za društvo.

U svrhu razumijevanja starenja kao procesa koji čeka sve nas, pomoći će nam i epitaf sa stećka „ Ja sam bio kao vi, vi ćete biti kao ja“.

Pozivamo sve građane Zenice, ljubitelje umjetnosti i medije da zajednički obilježimo Međunarodni dan starijih osoba

Naglašavamo da je UG „Naš most“ respektabilna NVO na polju zdravog starenja u BiH, ali i regionu, te je nosilac i više međunarodnih  priznanja, za svoje djelovanje.

S poštovanjem   Predsjednica UG „Naš most“    Zdena Šarić Pisker

 Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno

LM