Info

Penzioneri se pobunili: Nas mrcvare za EU pomoć od 360 KM, dok budžetlije dobijaju po 2.520, to vrijeđa razum

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Odluka Vlada Federacije Bosne i Hercegovine da će svi oni koji primaju plaću iz budžeta Federacije BiH dobiti novčanu pomoć od po 2.520 KM izazvala je revolt, nevjericu kod penzionera.

Prva tranša od 1.260 KM će biti isplaćena do kraja godine.

– Pitao sam se jesam li dobro čuo, je li to zaista istina? Da se službenicima i svima koji su na budžetu FBiH isplati “pomoć” od 2.520 KM, pa to vrijeđa zdrav razum! Ima li pravde na ovom svijetu, upitao sam se hiljadu puta. Tražimo pomoć EU-a za socijalno ugrožene i mrcvarimo ih po redovima da bi dobili mizernih 360 KM ili 570 KM, a na drugoj strani preko noći se donese odluka da se iz budžeta FBiH od para građana pomogne uhljebima. Šta radi rukovodstvo penzionera? Zašto ne reagiraju – govori ogorčeno penzioner iz Sarajevo koji je zvao našu redakciju nakon jučerašnje vijesti o isplati novca uposlenima u federalnim institucijama.

Mustafa Trakić, predsjednik Saveza udruženja penzionera Zeničko-dobojskog kantona, kaže kako oni koji donose odluke o “nagrađivanju” budžetskih korisnika, a da pri tome “zaboravljaju” penzionere, nezaposlene…, treba da se stide.

– Vrlo često možemo čuti ove iz Vlade FBiH kako su penzioneri na budžetu FBiH, nisu jer da jesmo, i mi bismo dobili po 2.520 KM pomoći. Nigdje nas nema. Ne znamo ni da li će nam se penzije povećati akontativno od januara, postoji samo priča, ali to nema na papiru, crno na bijelo. Kod nas neko dobije 364 KM pomoći, a neko 2.520 KM. Zaposlenima na budžetu ZDK će se podijeliti po 100 KM, a penzionera nema nigdje – kazao je Trakić i poručio:

– Ne znam, neka se stide tih odluka. A ako nas budu zaboravili, ne preostaje ništa drugo nego da svoja prava tražimo na ulicama.

Razgovarali smo i sa Mirsadom Terzićem, predsjednikom Saveza udruženja penzionera Unsko-sanskog kantona.

– Ako mene lično pitate, ja sam povrijeđen, poražen. Ne postojim za ovu državu kao čovjek. Takvo što donositi na ovakvo stanje populacije koju zastupam, a i sam sam penzioner, da li se ja mogu dobro osjećati? Ne mogu! Nemam povjerenje u državu, u ljude koj donose takve odluke. One su sramne, ponižavajuće za sve građane Bosne i Hercegovine. Prema tome, mi za njih ne postojimo. A na novac koji imamo (Fond PIO), oko 2,5 milijarde KM, su bacili oko u trezoru na taj novac i mi moramo imati dobar securite da ga osiguramo. To je i šala i istina – govori Terzić.

Osvrnuo se na podatak Zavoda za programiranje razvoja Federacije BiH.

– Ovi se podaci odnose na 2022. godinu. Penzioneri USK što se tiče radnih, porodičnih i invalidskih penzija, unose 140 miliona KM u kanton! Mi smo najmanje štediše, a najveći potrošači. Pa mi u USK polovinu kantonalnog budžeta punimo, uvjetno rečeno. I šta sada da mi očekujemo? Da nam Vlada USK da pomoć od 100 hiljada KM, mi ne možemo poslati 100 penzionera u banju, a imamo 60 posto penzionera, od 15.000, koji su oboljeli od karcinoma. U vrijeme agresije na našu zemlju su nas tukli osiromašenim uranijem i imamo posljedice do danas. Ovo je država koja je izjednačila rad i nerad, poštenje i nepoštenje – rekao je Terzić.

Autor: faktor.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno