Nogomet

Pedeset godina od prve utakmice pod reflektorima na stadionu Bilino polje

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Prije nekoliko dana, tačnije 20. oktobra 2023. godine, navršilo se 50 godina od prve utakmice pod svjetlošću reflektora na fudbalskom/nogometnom stadionu Bilino polje u Zenici.

Naime, toga dana, subota 20.10.1973. godine od 17,30 sati, na Bilinom polju odigrana (prvi put pod reflektorima, kako stoji na plakati za utakmicu), međunarodna prijateljska utakmica između ekpe Malaga iz Španije i domaćina, zeničkog Čelika.

Cijene ulaznica su bile: Zapad 30, Istok 20, Sjever 15, Jug –djeca i vojnici 10 dinara.

Evo nešto iz historije Čelika, citiram:

„FK Čelik je osnovan 16. juna 1945. godine i svoje utakmice je igrao na starom Bilinom polju, ali već 50-ih godina prelazi na stadion Blatuša koji je starijim generacijama navijača ostao ugraviran u lijepim sjećanjima, a da bi se početkom 70-ih sa izgradnjom novog Bilinog polja klub vratio na mjesto gdje je sve počelo te ostao vezan za zenički hram fudbala do danas.

Također, moramo naglasiti da su te 70-te bile zlatne godine za Čelik, jer je tad klub ostvario svoje najzapaženije rezultate u Prvoj saveznoj ligi Jugoslavije, koja je bila među jačim evropskim ligama. Osvojio je 2 puta zaredom Mitropa/Srednjoevropski kup, najstarije evropsko fudbalsko takmičenje i bio je prvi klub iz Jugoslavije koji je osvojio grupu Rapan/Intertoto kupa.

Čelik je od svog nastanka odigrao veliki broj utakmica, ali ćemo izdvojiti sezone kada se nalazio u najvišem rangu takmičenja. Tokom 17 sezona u Prvoj saveznoj ligi Jugoslavije “crno-crveni” su odigrali 574 utakmice, prvi ulazak u Prvu ligu se desio u sezoni 1967/68, a kao najbolji rezultat se izdvaja šesta pozicija u sezoni 1973/74. Posljednje utakmice u Prvoj saveznoj ligi, Čelik je odigrao u sezoni 1988/89. Od osamostaljenja Bosne i Hercegovine, Čelik je nastupao konstantno u najvišem rangu takmičenja, a osvojio je 3 titule i 2 kupa. Međutim, nakon osvojenih trofeja uslijedile se dvije decenije loših rezultata sa izuzecima u određenim sezonama. Najveći postratni evropski uspjeh se desio već davne 2001. godine kada je Čelik igrao utakmice Intertoto kupa i dostojno predstavljao našu državu“, kraj citata.

Stadion Bilino polje je izgrađen i otvoren 1972. godine. Nezvanično otvaranje, tada zvaničnim imenom, Gradskog stadiona Bilino polje održalo se 04. oktobra 1972. godine, pred finalnu utakmicu Srednjoevropskog Mitropa Kupa u kojoj je FK Čelik pobijedio ACF Fiorentinu sa 1:0 i drugi put zaredom osvojio ovo takmičenje. Tog kišnog jesenjeg dana naš klub je pobijedio rezultatom 1:0 golom Galijaševića u 90. minuti, a puno Bilino polje nije moglo biti bolje otvoreno nego osvajanjem trofeja najstarijeg evropskog fudbalskogtakmičenja po drugi put. Međutim, zvanično otvaranje stadiona se održalo 08. aprila 1973. godine, a tad je Čelik ugostio Crvenu zvezdu. Zenica, 24.10.2023.godine

E.Imamović

Foto arhiva



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno