Biznis

PDV prijave u BiH moći će se podnositi i putem mobilnog telefona

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
PDV prijave u BiH moći će se podnositi i putem mobilnog telefona – Uprava za indirektno oprezivanje u Bosni i Hercegovini (UIO BiH) omogućila je obveznicima indirektnih poreza u Bosni i Hercegovini da PDV prijavu podnesu na bilo kojem mjestu, uz internet vezu, a u narednom periodu bit će omogućeno da to urade i putem mobilnog telefona – najavila je pomoćnica direktora UIO u Sektoru za informacione tehnologije Svjetlana Perković.

– Jedina smo poreska uprava u BiH, koja ima internet portal na kojem se može podnijeti PDV prijava na bilo kojem mjestu gdje postoji internet konekcija. Planiramo da jedna od naših aktivnosti u narednom periodu bude potpuna integracija s poslovnim softverima svih poreskih obveznika BiH, a u konačnici i da mogu da podnesu PDV prijavu putem mobilnog telefona – pojasnila je Perković.

U ovoj godini unaprijedit će, kaže, i postupak elektronskog podnošenja carinske deklaracije.

– Intencija UIO BiH jeste da bude certifikaciono tijelo za izdavanje digitalnog potpisa poslovnoj zajednici BiH, kako bi svi elektronski dokumenti koji se podnose UIO, bili potpuno zaštićeni – dodala je ona.

Perković je najavila da je u planu UIO uvođenje i potpuno kompjuterizovanog bez papirnog provoznog sistema (NCTS).

– UIO je na pola puta do potpune bez papirne komunikacije unutar naše institucije – dodala je ona ističući da završetak tog procesa očekuju u narednoj ili za dvije godine.

vijesti.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno