Biznis

PDV platiti tek kada se naplati isporučena roba

PDV platiti tek kada se naplati isporučena roba ili obavi usluga
PDV platiti tek kada se naplati isporučena roba ili obavi usluga
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

PDV platiti tek kada se naplati isporučena roba- I gospodarstvenici iz FBiH i RS-a pridružuju se inicijativi o izmjeni postojećeg Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV) na način da se PDV u budućnosti naplaćuje po naplati obavljene usluge, a ne kao do sada po izdavanju fakture, piše Večernji list BiH.

To znači da porezni obveznici ne mogu plaćati PDV državi, a da prije toga na svojoj usluzi, isporučenoj-prodanoj robi nisu dobili konkretnu financijsku dobit, odnosno nisu je naplatili.

Izmjene zakona

Inicijativu za izmjenu Zakona o PDV-u pokrenula je Mreža za kreiranje boljeg poslovnog ambijenta u BiH, napominjući kako tome što prije treba pristupiti radi jačanja konkurentnosti domaćih poduzeća, ali i stvaranja boljeg poslovnog ambijenta u državi s namjerom privlačenja stranog kapitala. Na nedavno održanom okruglom stolu “Izmjene i dopune Zakona o PDV-u – uvođenje sustava oporezivanja prema naplaćenim naknadama”, istaknuto je kako se rokovi za uplatu PDV-a državi moraju pomaknuti i to na posljednji dan u mjesecu.

Ekonomska stručnjakinja Svetlana Cenić smatra da se izmjenama poreznog sustava mora pristupiti strateški i to na razini izmjena cjelokupnog financijskog sustava BiH. Ona pod tim, prvenstveno, podrazumijeva izmjenu sustava PDV-a u raspodjeli te izmjenu Zakona o fiskalnoj odgovornosti.

Nužno je, dodala je, uvezati i fiskalni sustav na razini države te s poreznim i geodetskim upravama. Mladen Pandurević, direktor Udruženja poslodavaca FBiH, naglasio je da je uz ove izmjene potrebno inzistirati i na ukidanju prava na odbitni PDV za fakture koje nisu plaćene. “Prema sadašnjem Zakonu o porezu na dodanu vrijednost, porezni obveznici su dužni podnijeti prijavu i platiti PDV od 1. do 10. u mjesecu po isteku poreznog razdoblja, bez obzira na to jesu li naplatili svoja potraživanja po osnovi prometa dobara i usluga ili ne, što u konačnici brojne poslovne subjekte čini nelikvidnim”, napominje Pandurević.

Još početkom prošle godine Vlada RS-a, unatoč protivljenju Uprave za neizravno oporezivanje BiH, iznijela je program o uvođenju različite stope PDV-a.

Odbor za reformu gospodarskog sustava Republike Srpske (RS) za potrebe Vlade RS-a pripremio je radne verzije 11 zakona iz područja financija, među kojima je razrađen prijedlog izmjena Zakona o PDV-u i uvođenje različite stope poreza na dodanu vrijednost.

Prijedlog Vlade Republike Srpske, koji će biti upućen Upravnom odboru Uprave za neizravno oporezivanje, jest da se povećanje stope PDV-a na neke robe podigne s postojećih 17 na 20 ili 22 posto, a da se na temeljne životne namirnice te opremu za novorođenčad PDV smanji na 10 ili 11 posto.

Troškovi opreme, prostora…

Prijedlog nije mogao ući u parlamentarnu proceduru zbog stand-by aranžmana s MMF-om te je tako onemogućena promjena postojećeg režima PDV-a.

Uprava za neizravno oporezivanje tvrdi kako bi zbog različite stope PDV-a bilo potrebno zaposliti najmanje dodatnih 110 radnika koji bi godišnje stajali najmanje 2,6 milijuna KM. Tu su još troškovi opreme i najma prostora.

Smatraju da bi se uvođenje različite stope PDV-a negativno odrazilo na ukupne prihode.

akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno