Info

PAZITE ŠTA KUPUJETE: Odakle dolazi najviše nesigurnih proizvoda u BiH?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Hemijski rizik, rizik od gušenja, strujnog udara, požara ili povreda samo su neki od razloga što su sa tržišta Bosne i Hercegovine tokom protekle godine povučena 9.202 komada nesigurnih proizvoda, od čega je 8.041 komad potpuno uništen.

Najviše nesigurnih proizvoda, prema podacima Agencija za nadzor nad tržištem BiH, dolazi iz Kine, a kako su potvrdili iz ove agencije, iz pomenute zemlje dolazi čak 84 odsto povučenih proizvoda.

Dječije igračke, među kojima su bicikli za djecu, skejtbordi, barbike, ali i roštilji i kuhala za vodu samo su neki od proizvoda koji su lani povučeni.

Kako objašnjavaju u Agenciji, postoji proaktivni nadzor nad tržištem, koji se vrši na osnovu godišnjeg plana nadzora nad tržištem, i reaktivni nadzor, koji se, između ostalog, sprovodi na osnovu primljenih prigovora potrošača.

“U 2023. godini tokom aktivnosti proaktivnog nadzora nad tržištem realizovano je 238 inspekcijskih kontrola, u okviru kojih je administrativno, vizuelno i laboratorijski kontrolisano 197 različitih modela proizvoda, od čega 107 modela nije ispunjavalo propisane sigurnosne zahtjeve. Kao rezultat navedenih aktivnosti, sa tržišta je povučeno 8.828 komada nesigurnih proizvoda”, istakli su oni za “Nezavisne novine”.

Takođe, kako dodaju, poslovni subjekti su, dobrovoljno ili po nalogu inspekcije, uskladili 28.503 komada proizvoda sa propisanim sigurnosnim zahtjevima.

“Agencija je prošle godine pokrenula 19 predmeta reaktivnog nadzora nad tržištem. Od ukupnog broja pokrenutih predmeta reaktivnog nadzora, u 13 je utvrđeno da se neusklađeni predmetni proizvodi nalaze na tržištu BiH. Kao rezultat ovih aktivnosti, sa tržišta su povučena 374 komada nesigurnih proizvoda”, navode iz Agencije.

Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja građana “Don” Prijedor, ističe da bi kontrola proizvoda na granici, pri samom uvozu u zemlju, bila jedan od načina da nesigurni proizvodi ni ne dođu do potrošača.

“To bi bilo najpoželjnije za nas potrošače, pa da nemamo probleme kasnije, jer se ne bi proizvodi našli na tržištu. Pogotovo kada su u pitanju dječje igračke. Jako je teško pronaći sve te proizvode koji se trebaju povući sa tržišta. Oni se u većini slučajeva kupuju u kineskim radnjama, a s druge strane i kada se kupe u drugoj radnji, proizvedeni su u Kini i imaju jako puno sitnih dijelova. Bilo bi dobro da se odmah povuku na granici i da ne dođu na naše tržište”, navodi ona.

Takođe, dodaje da bi i uvezivanje agencija iz zemalja bivše Jugoslavije ubrzalo proces otkrivanja nesigurnih proizvoda i spriječilo njihov ulazak na tržište.

“Naši ljudi, nažalost, ne znaju kada proizvod treba da se uputi Agenciji za nadzor nad tržištem. Imali smo ranije probleme sa skejtbordima, trotinetima… Građani su nam se obraćali i neke od tih proizvoda smo slali kao uzorak i povučeni su sa tržišta”, kaže Marić.

Proaktivni i reaktivni nadzor nad tržištem, prema podacima Agencije za nadzor nad tržištem BiH, nastavljen je i tokom ove godine.

“U toku je uzimanje uzoraka, laboratorijska ispitivanja i preduzimanje mjera za igračke, skejtborde, dječja kolica, laserske proizvode i roštilje na čvrsta goriva”, istakli su oni.

Izvor: Slobodna BosnaStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno