Sudske klupe

Paša Jaganjac prva dobila presudu protiv Grada

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nakon što smo objavili da Zeničanin Antonio Zrnić mjesecima “obija pragove” Gradske uprave Zenice u namjeri da sazna kad će mu biti isplaćena pravomoćna sudska presuda i materijalna odšteta zbog ugriza psa, našoj redakciji javila se Zeničanka Paša Jaganjac (51), koja je prva osoba u ovom gradu koja se odlučila tužiti i koja je dobila Općinu na sudu, kao i prva osoba iz Zenice kojoj je presuda postala pravomoćna i izvršna, još u martu 2013. godine.

– Želim da javnost zna da i ja nepune dvije godine čekam da se udostoje da plate pravomoćnu odštetu. U međuvremenu uredno isplaćuju, uvećavaju plaće, zapošljavaju, a za odštete, navodno, nemaju novca. Sramotno je da Općina tako postupa prema svojim stanovnicima, još sramotnije je da dvije godine nakon pravomoćnosti, tri nakon prve presude u BIH, a skoro četiri godine nakon što me je napao pas, 27. aprila 2011., problem lutalica nije riješen i danas je znatno gori nego prije četiri godine – kaže Paša.

Prvu presudu je 2012. donio sudija Općinskog suda u Zenici Adnan Baručija, koji je Općinu (sada Grad) Zenicu obavezao da plati na ime pretrpljenog straha Paši 4.200 KM te 1.134 KM za sudske troškove. Presudom je vlast kažnjena zbog nerada u oblasti reguliranja kretanja i ponašanja pasa lutalica u državi, što je definirano Zakonom o dobrobiti životinja. Iako se Općina pokušala “vaditi” da Zakonom nije jedina nadležna, Sud je utvrdio da je njenim važećim odlukama upravo ona komunalna zajednica koja brine o komunalnom redu, pa i zbrinjavanju pasa lutalica.

Nakon “historijske presude” sudije Baručije, dvadesetak Zeničana odvažilo se i tužilo Općinu Zenica i Federaciju, a sudije su na ročištima uglavnom koristile primjer i postupke sudije Baručije. Poznato je da su još barem dva slučaja pravomoćno okončana te da se visina odštete kreće između četiri i osam hiljada KM.

AVAZ http://www.avaz.ba/clanak/162491/pasa-jaganjac-dvije-godine-ceka-presudenih-4-200-km



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno