Zenica

Parlamentarna većina u Gradskom vijeću nije podržala ni dnevni red 47. sjednice

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Parlamentarna većina u Gradskom vijeću nije podržala ni dnevni red 47. sjednice: Bez rješenja za finansijsku blokadu Grada Zenica.

Gradsko vijeće Zenice trebalo je danas rapravljati o Prijedlogu Odluke o privremenom finansiranju Grada Zenica za period 01.01. – 31.03.2020. godine.

Sjednici je prisustvovalo 25 od 31 gradskog vijećnika. U uvodnim napomenama gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je pojasnio:

“Na 42. sjednici Gradskog vijeća pozvao sam predstavnike klubova svih političkih stranaka koje peraticipiraju u Gradskom vijeću Zenica da učestvuju u pripremi Nacrta Budžeta Grada Zenica za 2020. godine. Sastanku koji je organizovan tim povodom u Gradskoj upravi Zenice prisustvovali su predstavnici svih stranaka izuzev članova stranaka SDA i A-SDA. Tom sastanku je prisustvovao i vijećnik SBB BiH Jasmin Hodžić čiji je zahtjev bio da se u budžet uvrste sredstva u iznosu od 250.000,00 KM za podršku mjerama pronatalitetne politike kao pomoć novoređenim bebama. I taj sam prijedlog ispoštovao. Na 43. sjednici Gradskog vijeća Zenica vijećnicima su dostavljeni Nacrt Budžeta Grada Zenica za 2020. godinu i Nacrt Odluke o izvršavanju Budžeta Grada Zenica za 2020. godinu. Zatim su na 45. sjednici Gradskog vijeća Zenica vijećnicima dostavljeni Prijedlog Budžeta Grada Zenica za 2020. godinu i Prijedlog Odluke o izvršavanju Budžeta Grada Zenica za 2020. godinu. Svaki put sam pokušavao da se dogovorimo o svemu, međutim koalicina većina je odbijala sve prijedloge dogovora. Dalje, na 46. sjednici Gradskog vijeća ponovo sam vam ponudio Prijedlog Budžeta Grada Zenica za 2020. godinu sa svim amandmanima. Nakon izjašnjavanja o uvrštavanju ovog prijedloga u dnevni red samo 12 prozeničkih vijećnika je glasalo ZA. Vijećnici stranaka SDA i A-SDA bili su protiv toga da se uopšte raspravlja o Prijedlogu Budžeta Grada Zenica za 2020. godinu. Podsjećam vas da ste tri puta imali priliku raspravljati o Prijedlogu Budžeta. Ponavljam vam još jednom da zakonska odredba glasi: ukoliko se budžet ne donese do 31. marta tekuće godine, utvrđena je nadležnost Gradskog vijeća u donošenju odluke o privremenom finansiranju. Sve tvrdnje da Gradska uprava sa mnom na čelu ne da Prijedlog Budžeta Grada Zenica za 2020. godinu su neosnovane. I na kraju, možete tražiti moju smjenu, ali dok obavljam dužnost Gradonačelnika neću dozvoliti da milionska sredstva koja pripadaju građanima Zenice idu u Zenicatrans za koji nikad nije utvrđeno pravo stanje dugova i obaveza, kao ni za projekte čiju je realizaciju dužan finansirati Zeničko-dobojski kanton. Zenica ima 470 kilometara puteva koji su u nadležnosti Grada, a dio tih puteva je kao što ste i sami svjedoci u katastrofalnom stanju. Pitam vas i građane koji nas gledaju, da li neko stvarno misli da Grad Zenica i pored svega navedenog treba ulagati budžetska sredstva u realizaciju kantonalnih projekata? Siguran sam da građani znaju da 50 miliona konvertibilnih maraka već vraćamo po osnovu kredita za izgradnju GGM-a”.

Nakon izjašnjavanja o prijedlogu dnevnog reda za 47. sjednicu Gradskog vijeća Zenica 11 vijećnika je glasalo ZA usvajanje dnevnog reda, dok je 13 vijećnika koji čine koalicionu većinu SDA, A-SDA i SBB BiH bilo suzdržano, što je za posljedicu imalo nemogućnost raspravljanja o predloženim tačkama dnevnog reda među kojima su bile Prijedlog Budžeta Grada Zenica za 2020. godinu, Prijedlog Odluke o izvršavanju Budžeta Grada Zenica za 2020. godinu odnosno Prijedlog Odluke o privremenom finansiranju za period 01.01.-31.03.2020. godine.

Bez rješenja za brojne socijalne kategorije i nesmetano odvijanje poslova koji su u nadležnosti Grada Zenica zaključena je i ova sjednica Gradskog vijeća Zenica.

Na pitanje predstavnika medija šta dalje slijedi gradonačelnik Fuad Kasumović je rekao: “Zakon u ovakvoj situaciji poznaje samo privremeno finansiranje. Gradsko vijeće je jedino ovlašteno donijeti Odluku o privremenom finansiranju. Svjedoci ste medijske kampanje koju provodi SDA na način da se javnost dovodi u zabludu i odgovornost zbog finansijske blokade Grada Zenica prebacuje na Gradsku upravu. Ono što mi najteže pada jeste nemogućnost isplate finansijskih sredstava najugroženijim kategorijama naših sugrađana. Ono što u ovom momentu možemo izvršavati jesu samo obaveze po vanjskom dugu”.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno