Naše

Pad UNZE od 2014.: Na čelu Senata koji je nadležan za naučno-istraživački rad sadašnji rektor Kukić i prorektor Bušatlić

Pad UNZE na webometrics listi od 2014.
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kako je Zenicablog prvi objavio još krajem prošlog mjeseca, na Webometrics listi Univerziteta u svijetu, koja se temelji na citiranju, broju naučno-nastavnih radova dostupnih akademskoj zajednici, Univerzitet u Zenici je doživio najveći pad od osnivanja.

Webometrics rangiranje najveće je akademsko rangiranje visokih učilišta koje nudi svakih šest mjeseci neovisnu, objektivnu, besplatnu, otvorenu naučnu vježbu za pružanje pouzdanih, višedimenzionalnih, ažuriranih i korisnih informacija o performansama univerziteta iz cijelog svijeta.

I dok se javni Univerziteti iz Sarajeva i Tuzle hvale novim velikim pomakom ka vrhu liste Webometrics, koja rangira univerzitete u svijetu po broju citiranih i publikovanih naučnih stručnih radova, iz Zenice nema pojašnjenja šta se dogodilo.

Provjerili smo, Webometrics objavljuje listu dvaput godišnje, na početku i sredini godine. I da, ne radi se o rangiranju web stranica, pa da se loš plasman pripiše nekom webmasteru, tehničkoj osobi.

– To je rangiranje univerziteta. Koristimo i webometrijske i bibliometrijske pokazatelje otvorenog pristupa znanju koje generira Univerzitet. Webometrics je startao 2004. (trenutno je 17. godina objavljivanja) s ciljem pružanja potpune pokrivenosti visokoškolskih ustanova bez obzira na zemlju ili disciplinu. Trenutno smo rangirali 30.000 visokoškolskih ustanova iz više od 200 zemalja. Naši urednici za rangiranje su naučnici koji rade u jednoj od javnih istraživačkih institucija svetske klase sa dugogodišnjim iskustvom u ocjenjivanju vođenom metrikom, odgovoreno nam je iz Webometricsa.

Univerzitet u Zenici je doživio rapidan pad, i to prvi put je najlošije plasirani javni univerzitet u BiH. Prema uobičajenoj praksi, ali i javno dostupnim dokumentima Univerziteta, za naučno-istraživački rad, te njegovo obznanjivanje javnosti, zaslužan, odgovoran (i kriv) je Senat Univerziteta Zenica.

U proteklih šest godina, na čelu Senata su bili Damir Kukić i Ilhan Bušatlić, današnji rektor i prorektor za finansije zeničkog Univerziteta.

Zanimljivo je da je pad UNZE na listi Webometrics “sinhronizovan” sa angažmanom Kukića na čelu UNZE, prvo kao predsjedavajućeg Senata, a onda Rektora. Njegova desna ruka, danas prorektor Bušatlić imenovan je 2017., te je Senat vodio donedavno, kad je izabran na funkciju prorektora za finansije, a Senat sada vodi Alaudin Brkić.

Senat UNZE je zadužen za naučno-istraživački rad koji je akademsko pitanje i kao takav isključiva nadležnost Senata. Očito je fokus rada Senata umjesto unapređenja tog rada bio na sprečavanju napredovanja nepodobnih profesora što je dokazano mnogim presudama suda.

S obzirom da je na čelu Senata sredinom aprila obavljena zamjena predsjedavajućeg Bušatlića, sada možemo samo očekivati i nadati se da će se profesor Brkić, novi predsjedavajući Senata konačno kao “treća sreća” početi baviti akademskim pitanjima i naučno-istraživačkim radom.

Prema podacima iz zvanične biografije, Bušatlić je prorektorsko mjesto preuzeo u martu ove godine, a prema odluci objavljenoj na stranici UNZE to se ipak dogodilo 14. aprila. A da li je on uopće prorektor, pokaže proces koji se vodi pred inspektoratom Ministarstva obrazovanja, a navodno da je dokumentacija predata i MUP-u ZDK. Naime, Bušatlić je na mjesto prorektora izabran tako što je, između ostalih, priložio dokument o nekažnjavanju, u kojem je navedeno da je pravosnažno osuđen za krivično djelo nanošenje lakih tjelesnih ozljeda, ali da Komisija za izbor nije imala priliku vidjeti sadržaj, nego samo biti informisana “o postojanju potvrde o nekažnjavanju”. Sličan spor je vođen i o njegovom izboru za dekana Metalurškog fakulteta, a i taj slučaj je završio kod istražnih organa, jer se u to doba, kad je izabran, protiv njega vodio krivični postupak i bila podignuta pravosnažna presuda.

Zanimljivo je da je više “slučajeva” sa UNZE vođeno u MUP-u i slano u Tužilaštvu ZDK, ali su svi netragom nestajali ili naprasno bili obustavljani. Navodne tvrdnje sa UNZE da je za to zaslužno privatno prijateljstvo čelnika ove dvije institucije, te da je u najmanje jednom slučaju čak i telefonski naložene obustava saslušanja i istraga, nikad anisu potvrđene.

Nažalost, UNZE “tone” na akademskoj listi dok se gomilaju istrage, međusobne optužbe, pa i nelogične odluke po kojima penzioneri, zaposlenici drugih institucija i fakulteta dobiajju prednost na predmetima i procesima za koje UNZE ima vlastite snage. Tako i ne čudi nedavna informacija da je omjer zaposlenih i “honoraraca” na UNZE obrnut od onog koji priliči i koji treba imati jedna visokoškolska, državna, institucija.

U nekoliko slučajeva, zaposlenici UNZE su “dobili” na sudu svoj Senat i Rektorat dokazavši da su ispunjavali uvjete za unaprijeđenje statusa, ali da im je to onemogućeno, jer su na tim mjestima već “pustili korijene” navodni eksperti iz drugih gradova, od kojih neki ne bi mogli nikako da drže predavanja.

Jedini “skok” i rast UNZE je doživio u ljeto 2014., ali ne zaslugama naučno-istraživačkog rada UNZE, nego zato što je Webometrics sa liste obrisao na hiljade univerziteta iz cijelog svijeta (pa i nekoliko iz BiH) koji nisu ispunjavali određene kriterije.

Podsjećamo, Zenicablog je prvi i najviše pisao o akademskim uspjesima Univerziteta, uključujući i aktuelni sastav (rektora, dekane), a i danas je objavljena jedna od “pozitivnih” priča. Međutim, naši pokušaji da ukažemo na javašluk, zanemarivanje akademskog i naučno-istraživačkog rada, te bavljenje spletkarenjem i onemogućavanje napretka vlastitom kadru, od pojedinaca na UNZE je dočekano kao “neprijateljski čin”, a bilo kakav kontakt sa našim portalom smatra se “izdajom”.

Za kraj, sa ovim ili drugim rukovodstvom, nama svejedno, vrlo rado ćemo objaviti i naredne podatke o rastu UNZE na Webometrics listi, ali i svako naredno unaprijeđenje, doktorske disertacije i uspješne magistre, završetke ciklusa. To pak ne znači da trebamo ćutati i o lošim rezultatima. Nego, naprotiv.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno