Biznis

Pad prometa u bankama, šta to znači za građane a šta za bankarski sektor?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Pad prometa u bankama, šta to znači za građane a šta za bankarski sektor?- Prema podacima Agencije za bankarstvo zbog pandemije koronavirusa zabilježen je pad prometa u bankama tokom 2020. godine. Budući da se kraj pandemije još ne nazire, očekivanja su da će se pad nastaviti i u 2021. godini. Šta to znači za građane, a šta za bankarski sektor, te hoće li će biti promjena u visini kamate?

Ukupna profitabilnost komercijalnih banaka na kraju 2019. godine iznosila je 250 miliona KM. Na kraju trećeg kvartala 2020. bila je 151 milion. Iz Agencije za bankarstvo ističu kako je u krizama poput ove profitabilnost prva na udaru.

Imali smo smanjenje profitabilnosti u odnosu na kraj godine nekih 39 posto, dakle ponavljam gledamo samo 3 prva kvartala, to je očekivano međutim ključni pokazatelji bankarskog sektora su vrlo stabilni.

Banke su pravovremeno reagovale i proizvele mir u bankarskom sektoru prošle godine smatra Berislav Kutle, predsjednik udruženja banaka BiH.

BERISLAV KUTLE, predsjednik Udruženja banaka BiH

Usporavanjem aktivnosti u gospodarstvu, jasno je da će se usporavati i aktivnosti u bankarstvu ali će banke raditi na reorganizaciji , na smanjenju tzv. optimizacije troškova što će opet dovesti do nekog pada prihoda pa samim tim i profitabilnosti u 2021.godini.

Pad kamatnih stopa nije realno očekivati smatra Kutle, posebno na dugoročne kredite. Budući da je euro trenutno u padu postavlja se pitanje šta to znači za kreditne zaduženike.

BERISLAV KUTLE, predsjednik Udruženja banaka BiH

To ne znači za nas ništa jer mi imamo karis i bort, povezano je 1: 1,995 sa valutom i nažalost koliko god eur pada na nas se ništa ne odražava jer je naša valuta vezana fiksno za uz euro.

JASMIN MAHMUZIĆ, direktor Agencije za bankarstvo FBiH

U BiH možemo očekivati neke oscilacije koje mogu biti rezultat ponude i potražnje banaka kao i eventualno povećanje loših kredita. Još uvjek nemamo takve naznake i naše prognoze su da će u 2021. godini kamatne stope ostati niske.

Covid 19 uzrokovao je pad broja transakcija a smanjena je i kreditna aktivnost građana odnosno mogućnost zaduženja , što može ugroziti bankarski sektor, smatra ekonomski analitičar Admir Čavalić. Ukoliko se vakcinacijom stabilizuje pandemija, za očekivat je da se stabilizuje i ovaj sektor.

ADMIR ČAVALIĆ, lekonomski analitičar

Druga polovica godine će biti povoljnija za bankarski sektor odnosno finansijski sektor razumjevajući da je naš finansijski sektor bankocentričan, što znači većina finansijskih institucija se odnosi na banke. I bitno nam je zarad dobrobiti ekonomskog društva da imamo stabilan finansijski sektor.

Stabilnost bankarskog sektora u našoj zemlji zavisit će ot toka pandemije. Za sada, smatraju ekonomski stručnjaci, ovaj sektor je stabilan a građani nebi trebali osjećati posljedice koje je korona virus ostavio poslovanje banaka.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno