Biznis

Pad izvoza metalske i elektroindustrije u BiH premašio pola milijarde KM

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Pad izvoza metalske i elektroindustrije u BiH premašio pola milijarde KM – Izvoz sektora metalske i elektroindustrije BiH u prva tri kvartala prošle godine iznosio je 2.866.735.016 KM i manji je za 544.310.748 ili 15,95 posto u odnosu na isti period 2019. godine, uljed pandemije virusa korona, ističe se u analizi Spoljnotrgovinske komore BiH.

Pandemija je uticala i na uvoz ovog sektora, tako je u pomenutom periodu iznosio 4.159.009.053 KM i manji je za 16,09 posto u odnosu na devet mjeseci 2019. godine.

Iz Komore navode da je najveći pad izvoza zabilježen kod sirovog aluminijuma i u prva tri kvartala smanjen je za više od 200 miliona KM, a veliko smanjenje od 125 miliona KM bilježi i izvoz željeza i čelika.

“Očigledno je da je pandemija samo dodatno pogoršala mnoga ograničenja trgovinskih tokova u vidu kvota na izvoz određenih proizvoda od željeza i čelika u EU, SAD i indirektno na ostala tržišta kroz divergenciju tokova koje je kreirao višak, tj. zalihe tih proizvoda na globalnom nivou”, ističe se u analizi.

Od ukupnog izvoza sektora metalske i elektroindustrije BiH, 18 posto se odnosi na Austriju, na Njemačku 16 posto, Sloveniju 13 posto, Srbiju i Hrvatsku po devet posto, Italiju šest posto, Crnu Goru i Rumuniju po tri posto, Tursku, Mađarsku i Holandiju po dva posto, a po jedan posto na Luksemburg, Češku, Egipat, Švajcarsku, Francusku, Poljsku, Saudijsku Arabiju, Sjevernu Makedoniju i SAD.

Iz Njemačke je uvezeno 12 posto od ukupnog uvoza metalske i elektroindustrije u BiH, iz Srbije i Slovenije po 11 posto, Hrvatske 10 posto, Italije i Austrije po devet posto, Holandije i Turske po pet posto, Kine četiri posto, Mađarske tri posto, Slovačke, Švajcarske, Češke i Poljske po dva posto, a po jedan posto iz Belgije, Francuske, Rumunije, Bugarske i Sjeverne Makedonije.

Iz Spoljnotrgovinske komore navode da je struktura izvoznih tržišta ostala slična prošlogodišnjoj, s tim da je pad zabilježen na skoro svim tržištima, i to ravnomjerno distribuiran, počevši sa visokim procentima pada u periodu mart/april prošle godine, te se postepeno smanjujući do kraja septembra.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno