Info

Pacijenti koji čekaju terapiju dali rok Vladi FBiH: Ili 50 miliona KM za prva tri mjeseca ili izlazimo na proteste

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Hoće li pacijenti u Federaciji Bosne i Hercegovine ponovo na ulicu ili će napokon dobiti pravo na adekvatno liječenje, znat će se u srijedu (24. januara) za kada je zakazana deveta redovna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH?!

Kazala nam je to Alma Stefanišin-Serdarević, predsjednica Udruženja osoba oboljelih od reumatoidnog artritisa i ostalih reumatskih bolesti Snaga u BiH.

Početi poštovati zakon

Na dnevnom redu sjednice su: Prijedlog Odluke o privremenom finansiranju FBiH za period januar – mart 2024. te Prijedlog Odluke o davanju saglasnosti na Odluku o privremenom finansiranju Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja (ZZOR)FBiH za period 1. januara do 31. marta ove godine.

– Ranije je rečeno da će se od 1. januara do 31. marta donijeti privremeni budžet, a ono što nas zanima jeste – da li će vlast u Federaciji BiH postupiti po Zakonu o zdravstvenom osiguranja FBiH i za taj period izdvojiti 50 miliona KM, a onda za svaka naredna tri mjeseca isto toliko kako bismo došli do cifre od 200 miliona maraka, kako je uostalom i Zakonom o zdravstvenom osiguranju FBiH propisano – koliko se izdvoji iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, toliko je još Vlada dužna uplatiti na račun Zavoda, odnosno Fonda solidarnosti. Vidjet ćemo šta će zastupnici izglasati – kaže Stefanišin-Serdarević.

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta i zamjenik federalnog premijera Vojin Mijatović još u oktobru prošle godine izjavio je da će se za finansiranje Fonda solidarnosti, početkom 2024. iznaći sistemsko rješenje.

– Zapamtili smo to obećanje Mijatovića i sad želimo vidjeti kakvo su nam to rješenje pripremili. Po pravilu Federalna vlada bi za svaka tri mjeseca trebala dati po 50 miliona maraka. Bude li tako, mi našu borbu nastavljamo na pregovorima. Ukoliko se desi da izdvoje osam ili 10 miliona KM, kao i do sada, mi na to nećemo pristati i izlazimo na proteste – istakla je Stefanišin-Serdarević.

Kako bi zajednički pokušali riješiti problem pacijenata koji i po 14 mjeseci čekaju terapiju, predstavnici pacijenata od sredine novembra do danas na zvanične adrese Federalne vlade poslali su 19 emailova sa molbom za sastanak.

Stefanišin-Serdarević kaže kako do danas ni na jedan nisu dobili odgovor.

– Tražili smo sastanak da bismo razgovarali o tome kako će se poštovati član 82. Zakona o zdravstvenom osiguranju. Uvijek je bio neki razlog, te nema ministra zdravstva Nediljka Rimca ili nema Vlatke Martinović, direktorice ZZORFBiH. Čekat ćemo do srijede, kada ćemo znati naše dalje korake – naglasila je Stefanišin-Serdarević.

Na listama čekanja oko 1.700 pacijenata

Podsjetimo, krajem jula prošle godine Martinović je, u pismenom odgovoru jednom od udruženja onkoloških pacijenata, navela – “da bi se liste čekanja zatvorile do kraja 2023, potrebno je osigurati 70 miliona KM”.

Vlada FBiH reagirala je “ekspresno” i umjesto 70, krajem oktobra za tu namjenu izdvojila šest puta manje – 10 miliona maraka.

Tom prilikom Federalna vlada pozvala je kantonalne zavode zdravstvenog osiguranja da osiguraju ostatak novca, odnosno 60 miliona KM, pritom ne dajući upute, da li za to postoje zakonska uporišta, nego puštajući predstavnike udruženja pacijenata da obilaze kantone i “prose” novac od njih.

Do sada su bili u šest kantona, ali novca nema.

Prema informacijama kojima raspolažu udruženja oboljelih, u FBiH trenutno je na listama čekanja za terapije i određene medicinske usluge oko 1.700 pacijenata.

Autor: faktor.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno