Biznis

Ozvaničena saradnja Obrtničke komore FBiH i Udruženja poljoprivrednika

Ozvaničena saradnja Obrtničke komore FBiH i Udruženja poljoprivrednika
Ozvaničena saradnja Obrtničke komore FBiH i Udruženja poljoprivrednika
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ozvaničena saradnja Obrtničke komore FBiH i Udruženja poljoprivrednika- Obrtnička komora FBiH i Udruženje poljoprivrednika FBiH danas su u Sarajevu potpisali Sporazum o saradnji, koji će omogućiti da se zajedničkim naporima zaštite prava obrtnika i poljoprivrednika u FBiH.

U ime Obrtničke komore FBiH Sporazum je potpisao predsjednik Komore Mensur Bektić, a u ime Udruženja poljoprivrednika FBiH predsjednik Nedžad Bićo.

Suradnja Komore i Udruženja poljoprivrednika, kako je rečeno, traje duže, ali je danas i ozvaničena.

– Posljednjih godina poljoprivrednici su postali i obrtnici tako da se i njih tiče Zakon o obrtu, a Obrtnička komora prati sve događaje koji se tiču primjene Zakona i zakonske regulative na sve obrtnike u FBiH. S obzirom na to da se ove godine i mijenja Zakon o obrtu, nama je bitno da pomognemo poljoprivrednicima-obrtnicima da bi se izborili za što bolji plasman proizvoda i da bismo im omogućili da im se prenesu pozitivna, ali i negativna iskustva koja poljoprivrednici-obrtnici imaju u zapadnim zemljama, jer Obrtnička komora FBiH ima potpisane ugovore s obrtničkim komorama Slovenije i Hrvatske – rekao je Bektić i naglasio da Obrtnička komora FBiH ima oko 50.000 članova iz svih obrta.

Bićo i Bektić su također ocijenili da je uključivanje poljoprivrednika u obrt korak naprijed ta da im to donosi određene benefite.

– Naprimjer, poljoprivrednik-obrtnik neće imati čitav život snage da se bavi poljoprivredom i kada ne bude u prilici da radi, zbog godina starosti ili bolesti, imat će mirovinu, odnosno socijalno i zdravstveno osiguranje i moći će ostvariti određene poticaje, subvencije – rekao je Bektić, dodavši da su u EU svi poljoprivrednici i obrtnici.

Bićo je napomenuo da je u posljednjoj godini oko 500 poljoprivrednika ‘ušlo’ u obrt, a ovom prilikom je najavljeno da Obrtnička komora, što predstavlja prvi korak u suradnji, radi na tome da osigura poljoprivrednicima jeftinije gorivo na određenim benzinskim crpkama, s obzirom na to da u FBiH još nije uveden ‘plavi dizel’.

manager.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno