Biznis

Ovogodišnji ZEPS svečano će otvoriti Rusmir Hrvić

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Organizacioni odbor 22. međunarodnog Generalnog bh. sajma ZEPS 2015, svečano će 6. oktobra otvorti Rusmir Hrvić, direktor bosanskohercegovačke prehrambene industrije Klas d.d. Sarajevo.

Kako nam je potvrđeno od strane Uprave ZEPS-a interesovanje za ovogodišnji sajam je ogromno, što potvrđuje činjenica da se sajam održava na površini većoj od 10.000 m2. Za sada je potvrđeno učešće preko 400 izglača iz više od 20 zemalja sa tri kontinenta, a prijave se za sajam se još uvijek primaju.

“Zaista sam radostan što mi je pripala čast da ove godine otvorim ZEPS, najveći sajam u BiH. Zasluga je ovo ne samo meni, veći i svim uposlenicima, prijateljima i potrošačima proizvoda AS GROUP. Sama činjenica da su organizatori ove godine odlučili da sajam po prvi put otvori neko ko je iz privrede, govori veoma mnogo. Razvoj realne ekonomije je ključan za svaku privredu. Naše investicije su se pokazale vrlo uspješnim i isplativim. Stoga bih pozvao i druge domaće, ali i inozemne investitore da ulažu u BiH, jer ovdje je uspjeh itekako moguć. Uvjeren sam da je sada pravi trenutak za investicije. Upravo je ZEPS pravo mjesto da se svi oni uvjere u potencijale bh. privrede” riječi su Rusmira Hrvića, direktora kompanije Klas d.d. Sarajevo.

Ovo je prvi put da Generalni bh. sajam ZEPS otvara jedan privrednik, a razloga da to bude gospodin Hrvić je mnogo.

Hrvićeva biografija ispunjena je brojnim, za naše prilike ne toliko konvencionalnim poslovnim iskustvima, kao što su akvizicije kompanija. Kao jedan od odgovornih ispred AS GROUP sudjeluje u akvizicijama, najprije Kenta 2007. godine kada AS GROUP kupuje tursku tvornicu keksa Kent Elit, čime je prvi put jedna domaća kompanija akvizirala stranu firmu i brand. Od 2008. godine radi na restruktuiranju akviziranog preduzeća Napredak d.d., tekstilne industrije iz Tešnja, gdje ova kompanija za kratko vrijeme iz stanja pred zatvaranje, postaje stabilno preduzeće sa 350 zaposlenih.

Slijedi 2010. godina i akvizicija Vispaka, čime AS GROUP postaje većinski vlasnik dionica bosanskohercegovačke prehrambene industije Vispak iz Visokog. Prepoznavši snagu Vispakovih brandova poput Zlatne džezve, Espresso kafe, Begove Čorbe, Club čokolade, itd, Hrvić upravlja procesom konsolidacije ovog posrnulog preduzeća i njegovog razvoja, dostigavši za kratko vrijeme prijeratni nivo proizvodnje. Slijede, podizanje razine kvaliteta postojećih proizvoda Vispaka, inovacije, kao i pokretanje novih brandova i proširenje asortimana proizvodnih programa što je dovelo do uduplavanja godišnjeg prihoda od momenta akvizicije, i povrata investicije u period od tri godine. Vispak danas izvozi u 27 zemalja i na četiri kontinenta sa ukupno 15 miliona KM prihoda od izvoza.

Hrvić 2012. godine učestvuje u pokretanju nove kompanije Fortitudo d.o.o. u Travniku, koja nastaje na bogatoj tradiciji tekstilnih industrija Borac iz Travnika i Napredak iz Tešnja. Startavši praktično od nule, Fortitudo je za godinu dana zaposlio 650 radnika. Danas Fortitudo zapošljava preko 800 radnika koji šiju visokokvalitetna odijela i mantile za najveće modne brandove na svijetu. Iste godine Vispak d.d. kupuje Gomex d.o.o., tvornicu čokolade i čokoladnih jaja iz Laktaša, čija je tehnološka linija dodana Vispakovim postrojenjima. Početkom 2013. godine, Hrvić finalizira gotovo dvogodišnje pregovore, kada AS GROUP akvizira kompaniju i brand Oaza d.o.o.

U februaru 2104. godine, AS GROUP je kupovinom kompanije Klas d.d. Sarajevo koju je predvodio Hrvić, uspješno realizirala svoju do sada najveću akviziciju. Ovaj put AS GROUP je akvizirala Klas Grupaciju koju osim Klasa čine još kompanije Sprind d.d. Sarajevo i Mlin i pekara Ljubače. Akvizicijom Klasa nastao je jedan veliki poslovni sistem i stekli su se uvjeti za pokretanje i razvoj prehrambene industrije u cijeloj BiH. Akvizicija Klasa je ujedo i jedan od strateških koraka AS GROUP u ostvarenju cilja ulaska među pet najvećih prehrambenih industrija u regiji.

Rusmir Hrvić danas obavlja dužnost direktora kompanije Klas d.d. Sarajevo.

Poslovni portal Indikator.ba proglasio je akviziciju sarajevskog Klasa od strane AS GROUP za najbolji poslovni potez u 2014. godini. Zbog ukupnih poslovnih postignuća, BH. magazin Dani proglašavaju ga za ličnost godine u 2013. Izborom portala Posao.ba, Klas d.d. Sarajevo je odabran za jednog od najpoželjnijih poslodavaca u proizvodno-prehrambenom sektoru BiH u 2015. godini.

AS GROUP je najveća prehrambena industrija u Bosni i Hercegovini, sa ukupnim prometom od oko 240 miliona KM u prošloj godini, a posluje u okviru tri divizije: proizvodnja hrane, trgovina i tekstil. AS GROUP zapošljava 3.000 radnika u devet kompanija: AS d.o.o. Jelah, Klas d.d. Sarajevo, Vispak d.d. Visoko, Oaza d.o.o., Sprind d.d. Sarajevo, Mlin i pekara Ljubače, Napredak d.d. Tešanj, Fortitudo d.o.o. Travnik, Vemal d.d. Tešanj.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno