Zenica

Ovog četvrtka u Zenici počinje deveti Sajam „OPEN’s Zenica 2019“

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ovog četvrtka u Zenici počinje deveti Sajam „OPEN’s Zenica 2019“ – Udruženje poljoprivrednika u Zeničko – dobojskom kantonu (ZDK) od 17. do 19. oktobra 2019.godine u Zenici, na Trgu Alije Izetbegovića, organizuje deveti Sajam poljoprivredne i organske proizvodnje i etno narodnog stvaralaštva „OPEN’s Zenica 2019“.

Tim povodom u kabinetu gradonačelnika Zenice, Fuada Kasumovića, održana je press konferencija.

Prisutnim su se obratili Fuad Kasumović gradonačelnik Zenice, Mirnes Bašić, ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko – dobojskog kantona, te predstavnici Udruženja poljoprivrednika u ZDK, Nermin Marušić, predsjednik Skupštine udruženja, Emir Tutmić, predsjednik UO udruženja i Enver Avdić, predstavnik firme ESOF iz Donjeg Vakufa..

Gradonačelnik Kasumović ističe da su generalni pokrovitelji Sajma vlada ZDK i grad Zenica, dajući punu podršku održavanja ove manifestacije u Zenici. Zahvalio je ministru Bašiću na podršci ovom projektu.

-Mi smo rekorderi u BiH po pitanju sredstava koje opredjeljujemo za poticaje, premije i poticaje isplaćujemo na vrijeme, jer je poljoprivreda važan segment u životu svake lokalne zajednice -, istakao je, pored ostalog, Kasumović. Za naredni sajam obećao je nabavku 20-ak kućica, koje će izlagači koristiti besplatno, što će modernizovati Sajam.

 

Ministar Bašić se zahvalio medijima za korektno izvještavanje o ZDK, pa i ovoj manifestaciji. Ističe da je dogovorena saradnja sa ovim udruženjem i daje punu podršku za nastavak i poboljšanje konkretne saradnje. –Vlada ZDK je opredjelila značajna sredstva za ovu oblast, kaže Bašić i nastavlja:

-Sajam je prilika da se uživo sretnu poljoprivredni proizvođači i građani-kupci njihovih proizvoda. Proizvodi se mogu vidjeti uživo i na mjestu probati, što je velika razlika od gledanja reklama. Nastojat ćemo još unaprediti ovaj Sajam. Pozivam građane iz svih općina ZDK da posjete ovaj trodnevni Sajam i da vide zdrave proizvode -, kazao je, između ostalog, ministar Bašić.

 

Predstavnici Udruženja ističu da imaju organizovani Tim za pripremu i održavanje Sajma i da imaju podršku za njegovo održavanje i podršku za svjetliju budućnost poljoprivredne proizvodnje.

Na sajmu se očekuje preko 100 izlagača iz svih krajeva BiH, Stolac, Banja Luka, Bihać, Cazin, Doboj i drugi gradovi.

Direktor firme ESOF, Enver Avdić, koja se bavi raznovrsnom proizvodnjom, organskog jagodičastog voća i povrća, te otkupom istih proizvoda i šumskih plodova, partner je organizatorima sajma, a direktor Avdić je predavač na okruglom stolu.

 

Svečano otvaranje Sajma i obraćanje zvanica je u četvrtak 17.10 u 11 sati. Drugog dana sajma održat će se okrugli sto na temu održivost poljoprivredne proizvodnje, mjesto održavanja sala Skupštine kantona ZDK.

Trećeg dana od 14 sati je smotra narodnih igara i pjesama, te proglašenje najboljih izlagača sajma.

 

Tekst i foto

E.Imamović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno