Info

Ovog četvrtka u Pojskama program povodom godišnjice zatvaranja medrese

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U četvrtak 01.marta 2018.godine u Pojskama kod Zenice biće obilježena 71 godina od zatvaranja medrese u Pojsku. Program počinje poslije jacije namaza, koji se klanja u 19,07 sati. Gost predavač će biti hafiz dr. Mevludin ef. Dizdarević, imam Ensar džamije u Zenici.

Donosimo kratku biografiju osnivača medrese Derviš ef. Spahića, preuzetu sa IIN Preporod:

Derviš ef. Spahić rođen je 1893. u Pojskama kod Zenice. Prvo obrazovanje stekao je kod svog dede Mustafe koji je bio imam u mjesnoj džamiji, a zbog njegove sijede kose zvali su ga – Sidi. Do 11. godine živio u Pojskama, a naredne tri decenije proveo je u Travniku. Deset godina naukovao je u tamošnjoj medresi pred poznatim alimima Hazim ef. Korkutom, muftijom, i Asimom ef. Korkutom, muderrisom. Godine 1914. zapošljava se kao imam u džamiji Kahvica da bi izbjegao moblilizaciju i odlazak na ratište. Svoje školovanje nastavlja pred Asim ef. Korkutom zajedno sa njegovim sinovima Derviš efendijom i Siradž efendijom. Diplome su dobili 1928. godine, a ovjerio ih je tadašnji reis Džemaludin ef. Čaušević. Pored spomenute funkcije imama Derviš ef. je bio upravitelj mektebi-ibtidaije kao i predavač vjeronauke u školi u Travniku. Bio je član Vakufsko-mearifskog povjerenstva.

Iako je bio dobro situiran, on 1934. godine napušta Travnik i vraća se u rodne Pojske u kojima osniva medresu u kojoj je punih 13. godina mladiće učio i pripremao da budu čestiti imami i nepokolebljivi vjerski aktivisti. Nakon zatvaranja Medrese 1947. godine Derviš ef. biva osuđen na 8.godina zatvora, a odležao je 6 godina teške robije.

Derviš ef. je na Ahiret preselio 1978. godine u 85. godini života.
E.Imamović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno