Biznis

Ovo su uvoznici koji najviše duguju državnoj kasi

Ovo su uvoznici koji najviše duguju državnoj kasi
Ovo su uvoznici koji najviše duguju državnoj kasi
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ovo su uvoznici koji najviše duguju državnoj kasi- Poduzeća iz BiH za carine na uvoz državi duguju preko 60 milijuna KM – deset milijuna KM više u odnosu na isti period prošle godine.

Od ukupnog duga za carine, 40 milijuna KM se odnosi na deset poduzeća, među kojima je najviše uvoznika mesa i mesnih prerađevina -“Meso Impex” iz Kiseljaka, “S-leyn” iz Bihaća, te “Skršo promet” i “Vimar” iz Visokog. Na spisku najvećih dužnika za carine je i humanitrana organizacija “Merhamet” iz Sarajeva, koja državi duguje 1,6 milijuna KM.

Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za indirektno oporezivanje, kaže da se velik dio rasta duga za carine odnosi na zatezne kamate, jer se svakog dana zakašnjenja plaća zakonska zatezna kamata u iznosu od 0,04 posto, piše Blic.

“Za veliki dio dugovanja po osnovu carina koja smo preuzeli od bivših entitetskih carinskih uprava ne postoje bilo kakva financijska sredstva ili imovina iz kojih bi se ti dugovi naplatili” – kaže Kovačević.

Carinski dug se utvrđuje i tijekom naknadnih carinskih kontrola, posebno kod korištenja tarifnih kvota.

“Za tarifne kvote za uvoz određene robe po povlaštenoj carinskoj stopi znači da se ta roba mora iskoristiti u točno određenu namjenu, a ne da se dalje prometuje” – kaže Kovačević za Blic.

Zbog sumnje da su varali državu prilikom uvoza, za veliki dio ovih obveznika UIO je sve informacije proslijedila Tužiteljstvu BiH, koje vodi istragu o dužnicima za carine. Domaći proizvođači mesa negoduju što je država dozvolila prekomijeran uvoz mesa, a nije u stanju ni da naplati obaveze od uvoznika.

Prema podacima Vanjskotrgovačke komore BiH, za osam mjeseci ove godine u BiH je uvezeno mesa i mesnih prerađevina u vrijednosti oko 153 milijuna KM, pet puta više nego što je domaćeg mesa prodano u inozemstvu.

“BiH je zbog “šupljih”granica postala pogodno tlo za pojedine mešetare, koji uvoze meso sumnjivog kvaliteta. Bogate se ne plaćajući obaveze državi čime istovremeno nanose ogromnu štetu domaćim proizvođačima” – ističe Marinković.

Najveći dužnici za carine

Dug za carine (milijuni KM)

Meso Impex, Kiseljak – 9,1

Unis fabrika cevi, Derventa – 8,6

Megacom, Mostar – 6,8

S-Leyn, Bihać- 3,6

Centrum bus, Sarajevo – 3

Skršo Promet, Visoko – 2,6

Vimar, Visoko – 2,1

Vučko trade, Banjaluka – 1,9

Merhamet, Sarajevo – 1,6

Globus trade, Mostar – 1,4

6yka.com



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno