Zločini

Ovo su uhapšeni zbog sumnje u izdavanje lažnih diploma, poznato ko je uhapšen u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Policijski službenici SIPA-e danas su u operativnoj akciji “Index” realizovali pretrese poslovnih, stambenih objekata i pokretnih stvari na 13 lokacija i slobode lišili šest osoba.

Kako se navodi u saopćenju SIPA-e, osobe lišene slobode su sprovedene u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog. O njihovom daljem statusu će u zakonskom roku odlučiti postupajući tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine. U pretresima koji su realizovani na području Sarajeva, Zenice, Goražda, Travnika i Konjica otkrivena je i privremeno oduzeta veća količina dokumentacije, fakultetske diplome, dosijei studenata, dokumentacija koja se odnosi na finansijsko poslovanje pravnih lica, pečati, 24.000 Eura i 20.000 konvertibilnih maraka, računari i drugi predmeti koji mogu postupiti kao dokaz u krivičnom postupku.

“Kao što smo ranije istakli ovom operativnom akcijom obuhvaćeno je više fizičkih i pravnih lica, a istražne aktivnosti se odnose na procesuiranje nezakonitosti sa kojima se dovode u vezu privatne visokoškolske ustanove u Bosni i Hercegovini”, saopćila je SIPA.

Među uhapšenim je, prenosi Istraga.ba, Damir Žuga, zastupnik NIP-a u Skupštini BPK. On je, prema informacijama Istrage, dao dozvolu za rad Internacionalnom univerzitetu u Goraždu koji je izdavao lažne diplome. Žuga je dio međunarodne kriminalne grupe sa italijanskim mafijašem Salvatore Messinom na čelu.

Uhapšen je, piše Istraga, Hajriz Bećirović, bivši SDA-ov ministar za boračka pitanja. On je bio rektor Internacionalnog univerziteta Goražde koji je sarađivao sa italijanskom mafijom prilikom prodaje diploma.

U Zenici je uhapšena Kaja Imširović, biznismenka koja je, prilikom prodaje diploma, posredovala između Internacionalnog univerziteta Goražde i italijanskog mafijaša Salvatora Messine.

Kako piše Istraga, uhapšena je i Edina Brutus, osnivač Internacionalnog univerziteta u Goraždu. Ona je, navodi Istraga, osumnjičena da je u saradnji sa italijanskom mafijom izdavala lažne diplome i prala novac. Istražitelji sumnjaju da je ova grupa sa Salvatorem Messinom sa Sicilije preko diploma iz BiH oprala preko 300 miliona eura.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno