Politika

Ovo su savjetnici u kabinetu Denisa Bećirovića

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ovo su savjetnici u kabinetu Denisa Bećirovića- Denis Bećirović, novoizabrani član Predsjedništva BiH odabrao je pet savjetnika u svoj Kabinet.

Savjetnik za vanjsku politiku je ugledni diplomata dr. sci Nerkez Arifhodžić.

Arifhodžić je kao karijerni diplomata za vrijeme SFRJ bio na poslovima u Beogradu, Briselu, Strazburu i Tunisu, pored ostalog na dužnostima generalnog konzula, savjetnika ministra i ambasadora SFRJ. U diplomatiji Republike Bosne i Hercegovine od 21.5.1992. bio je na dužnosti predstavnika Vlade RBiH, a zatim ambasadora u Tunisu, Alžiru, Maroku, Državi Palestini i predstavnika RBiH u Vijeću Evrope.

Od 2001 bio je na dužnostima ambasadora BiH u Turskoj, Azerbejdžanu, Gruziji, Italiji, Malti, San Marinu i stalnog predstavnika BiH u FAO, IFAD i WFP, te savjetnika člana Predsjedništva BiH.

Savjetnik za ustavno-pravna pitanja je bivši dugogodišnji sudija dr. sci Šahbaz Džihanović.

Džihanović je za vrijeme SFRJ, između ostalog,obnašao niz dužnosti u u sudskoj, zakonodavnoj i izvršnoj vlasti SR Bosne i Hercegovine. Bio je generalni konzul BiH u Minhenu (1992.-1997.), zamjenik Federalnog ministra pravde (1998. do 2002.), i Potpredsjednik Federacije BiH (2002. do 2006.), direktor Centra za edukaciju sudija i tužilaca Federacije BiH (2007. do 2011.), zatim sudija Suda Bosne i Hercegovine (2011. do 2015.) i sudija Ustavnog suda Federacije BiH (maj 2015. do juni .2019.).

Savjetnik za sigurnosna pitanja je dr. Alija Kožljak, ekspert iz oblasti odbrane, oružanih snaga i NATO integracija.

Kožljak je svojoj karijeri obavljao dužnost Oficira za vezu u štabu NATO SFOR-a Sarajevo, zatim brojne dužnosti u Zajedničkom štabu OSBiH i Ministarstvu odbrane BiH, kao i Šefa vojnog dijel Misije BiH pri NATO-u u Briselu.

Doktor je političkih nauka, a bio je angažiran i na brojnim visoko-školskim ustanovama kao univerzitetski profesor u oblasti međunarodnih odnosa i sigurnosti. Postdiplomske studije završio je na „King’s College“ u Londonu, a magistrirao je međunarodne odnose, kao i SUSI akademski program na Univerzitetu Florida, Gainesville – SAD.

Savjetnik za ekonomska pitanja je Mirza Kršo, vanredni profesor na Katedri za finansije na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu (EFSA) i konsultant pri Ekonomskom institutu Sarajevo (EIS).

Jedan je od osnivača BiH odjeljka International Fiscal Association (IFA). Sa MIT Centrom EFSA učestvovao je pripremi i izradi serije izvještaja o konkurentnosti BiH i regiona Jugoistočne Evrope (2008.-2014).

Učestvovao je u nizu domaćih i međunarodnih projekata, te u radu upravljačkih struktura u javnom u privatnom sektoru.

Savjetnik za informisanje je Amil Dučić, dugodišnji novinar i urednik u bosanskohercegovačkim medijima.

Diplomirao je žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu. Od 2005. do 2022. godine radio je kao novinar unutrašnjopolitičkih rubrika u dnevnim novinama „Oslobođenje“ i „Dnevni avaz“, zatim kao urednik na web portalima Radiosarajevo i Klix, te kao istraživački novinar na portalu Fokus.

Bio je učesnik Fellowship programa Ambasade Velike Britanije u Bosni i Hercegovini, odnosno stručnog usavršavanja u Londonu.

Učestvovao je i u studijskom programu State Departmenta kojeg je implementirala Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini. Riječ je o edukaciji o vanjskoj politici SAD-a, američkom federalnom sistemu, te o mehanizmima donošenja odluka Američke vlade

Autor: Vijesti.baStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno