Info

Ovo su prosječne cijene cestarina u BiH, Hrvatskoj i Evropi

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ovo su prosječne cijene cestarina u BiH, Hrvatskoj i Evropi – Cijene cestarine u BiH su najniže u Evropi – 100 kilometara košta 6 eura, slična dionica u Evropi, koja prolazi kroz brdska područja, košta od 11 do 13 eura za 100 kilometara.

Hrvatska je od danas povećala cijenu cestarina za 10 posto, a s obzirom na nedavno povećanje od 5 posto, praktično se pozicionirala u evropski prosjek – 7 eura za 100 kilometara.

Prema podacima Statističkog ureda Evropske unije, cestarine u Evropi kreću se u rasponu od 7 do 8 eura za 100 kilometara, i to za dionice koje su izgrađene po ravničarskom terenu. No, prosječna cijena za dionice autoceste po brdskim i planinskim predjelima, veće su i do 30 posto.

Primjerice, u Italiji je ravna dionica od Trsta do Milana osjetno jeftinija od gorske autoceste kroz Alpe.

Prema novim cijenama, u Hrvatskoj 100 kilometara košta 7 eura (dionica Zagreb-Split), koliko košta 100 kilometara i u Francuskoj (100 km – 7,1 eura) te u u Portugalu.

U Španiji 100 km autoceste od Barcelone do Valencije košta 8,85 eura, a najskuplja je Grčka – 100 km na Egejskoj autocesti koja spaja Atinu i Solun košta 9,3 eura.

Cijene cestarine u BiH su najniže u Evropi – 100 kilomatara košta 6 eura, mada je većim dijelom autocesta izgrađena kroz brdska područja s puno tunela i mostova, pa bi se cijena cestarine u BIH trebala uspoređivati s najskupljim dionicama u Evropi gdje se za 100 kilometara plaća od 11 do čak 13 eura.

Uprava Federalnih autocesta ne razmatra mogućnost povećanja cestarine u Federaciji BiH, zbog strraha da bi povećanje cijena smanjilo broj vozila na autocestama.

slobodna-bosna.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno