Nogomet

Ovo su najrealniji scenariji za rasplet situacije u Premijer ligi BiH ako ne bude nastavka

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ovo su najrealniji scenariji za rasplet situacije u Premijer ligi BiH ako ne bude nastavka – Sudbina Premijer lige Bosne i Hercegovine za sezonu 2019/2020. i dalje je neizvjesna.

Nogometni savez BiH je danas zaključio kako se prvenstvo treba nastaviti 6. juna i privesti kraju uprkos tome što FK Sloboda, FK Mladost i FK Zvijezda 09 ne žele da se prvenstvo nastavi, no konačna odluka je na entitetskim vlastima.

Ukoliko vlasti FBiH i RS-a dozvole odigravanje utakmica, prvenstvo i Kup BiH će biti odigrani do kraja i sezona će biti kompletirana kako je i planirano.

No, ukoliko samo iz jednog entiteta stigne negativan odgovor uprkos tome što su dozvolili treninge, prvenstvo će se prekinuti.

Podsjetimo, aktuelni stav vlasti Republike Srpske je da se utakmice ne smiju igrati sve do 1. jula ove godine i ukoliko ta odluka ostane na snazi, to će značiti i definitivan kraj svih nada da se sezona okonča na zelenom terenu.

Ukoliko se to desi, postoji nekoliko scenarija kako će se rasplet sezone odviti. Mi smo izdvojili one najrealnije.

1. Sezona se u potpunosti poništava

Iako su odigrana 22 kola, odnosno kompletiran je dvokružni sistem, kompletna sezona će biti poništena i neće biti proglašenja prvaka, ali također niko neće ispasti iz lige*. Također, nećemo imati ni pobjednika Kupa BiH.

U kvalifikacije za Ligu prvaka ide FK Sarajevo, a u kvalifikacije za Evropsku ligu idu FK Željezničar, HŠK Zrinjski i FK Borac. Ovakav scenarij je već viđen u Holandiji.

*Ne bi bilo iznenađenje i da se pored poništavanja kompletne sezone u ligu za iduću sezonu ubace po jedna ekipa iz Prve lige FBiH i Prve lige RS-a te da u sezoni 2020/2021. Premijer liga ima 14 klubova.

2. Trenutna tabela se uzima kao konačna

2a.) Bez pobjednika Kupa BiH

S obzirom na to da je kompletiran dvokružni sistem takmičenja, trenutna tabela se uzima kao konačna.

To znači da je FK Sarajevo prvak i ide u kvalifikacije za Ligu prvaka, a da iz lige ispadaju Čelik i Zvijezda 09.

FK Željezničar i HŠK Zrinjski idu u kvalifikacije za Evropsku ligu, a u Evropu ide i FK Borac kao četvrtoplasirana ekipa u prvenstvu. Ovakav scenarij je već urađen u Francuskoj.

2b.) S pobjednikom Kupa BiH

FK Sarajevo je prvak i ide u kvalifikacije za Ligu prvaka. U kvalifikacije za Evropsku ligu idu FK Željezničar, HŠK Zrinjski i pobjednik Kupa BiH.

Ukoliko FK Željezničar osvoji Kup BiH, u kvalifikacije za Evropsku ligu ide FK Borac.

Iako bi po sportskim principima ovaj scenarij bio pošten, on i nije baš realan.

3. FK Sarajevo se proglašava prvakom, niko ne ispada iz lige

Aktuelna tabela se uzima kao konačna, ali se donosi odluka o proširenju lige na 14 klubova za sezonu 2020/2021.

To znači da je FK Sarajevo prvak i ide u kvalifikacije za Ligu prvaka, FK Željezničar i HŠK Zrinjski idu u kvalifikacije za Evropsku ligu, a u Evropu ide i FK Borac kao četvrtoplasirana ekipa u prvenstvu s obzirom na to da u ovoj varijanti nije realno da se odigra završnica Kupa BiH.

Donosi se odluka da iz Premijer lige BiH niko ne ispada, što znači da će NK Čelik i FK Zvijezda 09 ostati u ligi koja će iduće sezone imati 14 klubova s obzirom na to da će po jedan klub iz Prve lige FBiH i Prve lige RS-a u svakoj od mogućih varijanti osim potpunog poništenja sezone ući u ligu.

Iako se ova varijanta na prvi pogled čini komplikovanom, najviše klubova bi bilo zadovoljno ovakvim ishodom.

klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno