Biznis

Ovim tempom bh.autoput za 50 godina

Ovim tempom bh.autoput za 50 godina
Ovim tempom bh.autoput za 50 godina
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ovim tempom bh.autoput za 50 godina-  Pušten je saobraćaj na jednoj od najvažnijih cesta u glavnom gradu BiH. Riječ je o dijelu sarajevske zaobilaznice, tj. prvim kilometrima gradskog autoputa. Sarajevo je zvanično spojeno na koridor 5C. Održano je svečano otvaranje i puštanje u promet sarajevske obilaznice, na dionici Butila-Briješće, s petljom Butila. Ova petlja spada vjerovatno u najveći objekat na Koridoru 5C, a izgradili su je kompanije Euro asfalt i ŽGP. Vrijednost radova na ovom autoputu iznosi blizu 70 miliona maraka. Predstavnici nadležnih službi kažu kako je ovaj projekat veoma značajan jer će se smanjiti ogromne gužve i omogućiti brži protok vozila.

Moglo je biti mnogo više, ali Bosna i Hercegovina trenutno ima 125 kilometara autoceste, i to na prilazima najvećim gradovima, koji, opet mimo logike, međusobno nisu povezani modernom cestom. Koridor 5C koji nas treba spojiti sa Evropom još nije ni blizu završnice, a kamen temeljac postavljen je 2000. godine u Visokom.  Izgradnja je počela u isto vrijeme kada je BiH napravila prvi korak ka EU. Međutim, 15 godina kasnije nismo stigli dalje od Zenice. Deceniju i po čekamo da se panevropskom autocestom spojimo sa Evropom. Prema sadašnjem stanju stvari, trebaće nam najmanje još toliko da bi to i ostvarili.

Od ukupne 334 planiranih kilometara koridora, koji prolazi kroz BiH, do sada je izgrađeno 81 kilometar od Drivuše do Tarčine, što uključuje i dionicu Sarajevo – Zenica. Završena Počitelj – Biljača, u dužini od 20 kilometara. U izgradnji je 11 kilometara dionice Svilaj-Odžak na sjeveru zemlje.  Ipak, treba priznati da se evidentno ubrzanje izgradnje bilježi u posljednjih godina. 2012. godine Kakanj – Bilješevo, a samo u 2014. godini završena su dionica Sarajevo – Tarčin, te tunel 1. mart, čijim završetkom su Sarajevo i Zenica spojeni autocestom.

Međutim, još nije ni počela gradnja dijela koridora koji prolazi kroz Republiku Srpsku, i to u dužini od 48 kilometara. Ako se nastavi ovim tempom, bh. dio koridora biće završen za 50 godina. (N1)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno