Ostali sportovi

Ove subote u Zenici 24. tradicionalni Međunarodni uskršnji šahovski turnir „Zenica 2023“

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U organizaciji Šahovskog kluba „Napredak“ iz Zenice, ove subote 01. 4. 2023.godine, održat će se 24.tradicionalni Međunarodni uskršnji šahovski turnir „Zenica 2023“.

Turnir će se igrati u Hrvatskom domu „Kralj Tomislav“ u Zenici sa početkom u 10 sati.

Do sada na listi prijavljenih nalazi se ukupno 101 igrač, među kojima su pet velemajstora (GM), osam intermajstora (IM) i  devet FIDE majstora (FM).

Među, do sada, prijavljenim su šahisti i šahistkinje iz BiH, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Danske i Austrije. Prvi nosilac turnira, za sada, je velemajstor Miodrag Savić iz Srbije.

-Prema broju, do sada, prijavljenih šahista biće to do sada najmasovanija šahovska manifestacija, ne samo u Zenici već i šire. Uskršnji šahovski turnir je ujedno i najstarija šahovska manifestacija u našoj državi.

„Šahovski klub Napredak Zenica je osnovan na temeljima uskršnjeg šahovskog turnira. Očekujemo da će do 1. aprila broj učesnika turnira biti između 130 i 150 šahista. Ono što je novo ove godine smo razdvojili ženski dio turnira i seniore. Ovo je ujedno prilika da osnujemo novi ženski šahovski klub Napredak Zenica. U mjesecu septembru će obe ekipe učestvovati u Premijer ligi  -, izjavio je za Zenicainfo. Darko Popović, predsjednik ŠK Napredak.

Turnir će se igrati po Švicarskom sistemu, FIDE varijanta u devet kola, kompjutersko parovanje. Tempo igre od 12 minuta + tri sekunde po igraču do kraja partije na pad zastavice, uz primjenu pravilmika FIDE za partije sa ubrzanim tempom. Turnir će se rejtingovati kod FIDE.

Ukupni nagradni fond je 3.500,00 KM i biće podijeljen na osam šahista za redovne i specijalne nagrade. Planirane su i specijalne nagrade za najuspješnije igrače do 2.000 ELO poena, do 2200 ELO, kao i za najuspješnije juniora (od 2004.god.), najuspješniju šahistkinju i najuspješnijeg igrača iz šahovskog kluba „Napredak“ Zenica.

Direktor turnira je Darko Popović, glavni sudija IA Miro Marjanović i sudije IA Mirza Miralem i KA Darko Jozić.

E.Imamović

Foto arhiva



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno