Info

Ovako izgleda idealan CV

Ovako izgleda idealan CV
Ovako izgleda idealan CV

Ovako izgleda idealan CV- Mnogi od prevelikog entuzijazma tijekom pisanja radne biografije previše natrpaju dokument ili izostave neki važan dio. Evo kako vam stručnjaci savjetuju da napišete svoj CV i tako povećate šansu da dobijete posao.

Jedna strana i ni slovo više

Ovo boli, ali – poslodavci ne čitaju tvoju biografiju. Oni je prelete za najviše 30 sekundi. Neka ima samo jednu stranu ako imate manje od 10 godina iskustva.

Ne pišite samo o jednoj poziciji

Ne nagovještavajte da želite samo jedno zaduženje. Tako ograničavate sebe i šansu da dobijete ponudu.

Koristite unaprijed pripremljen šablon

Ako niste vični dizajnu, pokušajte na internetu unaprijed pronaći pripremljene šablone. Ima ih mnogo, ali najbolje prolaze tabele sa tri kolone.

Kratke rečenice

Ponovno se vraćamo na pravilo 30 sekundi. Koristite takozvane bulete ili brojeve. Neka rečenice budu kratke. Neka opisi budu prezicni. Neka rečenica ima najviše dva reda, ali najbolje je da ima samo jedan red.

Djela, a ne riječi

Ne fokusirajte se na položaje na kojima ste radili nego na stvari koje ste postigli. Bolje je da napišete: “Pomogao sam da se poveća profit radnje za dvadeset posto”, nego: “Bio sam pomoćnik menadžera”.

Brojevi su bitni

Izražavajte se u brojevima. Ako ste postigli nešto – koliko je to poboljšanje u procentima? Ako ste osvojili nagradu, među koliko kandidata ste izabrani?

Pažljivo birajte projekte koje navodite

Izaberite od tri do pet projekata. Dobra stvar je što ne moraju biti završeni, ako ste im se posvetili na duže vrijeme, to je dovoljno.

Za “desert”

Ako spominjete svoje uspjehe na dodatnim projektima, pazite što birate – ne navodite uspjehe koji nisu relevantni za posao koji želite. To što ste u srednjoj školi pobijedili na natjecanju za skok udalj vjerojatno nije bitno za poziciju šefa kuhinje.

Ne okolišajte i pazite što kitite

Naravno da ćete pomalo uljepšati biografiju, ali pazite da ne pretjerate. Navodite samo jezike koje stvarno znate, a ukoliko neki znate površno, napišite to u zagradi. Ne želite da vas šef pošalje u Španjolsku, jer navodno znate jezik, da bi se potom ispostavilo da vam treba prevoditelj.

manager.ba

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem