Info

Ovaj februar će trajati dan duže: Zašto postoji prijestupna godina?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ovaj februar će trajati dan duže: Zašto postoji prijestupna godina?- Februar mnogima najdraži, jer je najkraći mjesec, ove godine trajat će dan duže.

Kako se radi o prijestupnoj godini, februar ima 29 dana, a za one kojis e pitaji, zašto je to tako, evo odgovora.

Iza ovog fenomena stoje zanimljivi historijski i astronomsko-matematički razlozi koje ćemo navesti u nastavku.

Prema savremenom (gregorijanskom) kalendaru, godina ima 365 dana, otprilike koliko planeti Zemlji treba da napravi krug oko Sunca.

No, u stvarnosti Zemlji treba malo više da “obiđe” Sunce, tačnije 365 dana, pet sati, 48 minuta i 45 sekundi.

Dodavanjem prijestupnog dana svake četiri godine, pomaže se održavanju ravnoteže kalendarskog i astronomskog vremena.

Inače, kalendar koji je ranije korišten bio je julijanski, a on nije uključivao prijestupne godine, što se promijenilo uvođenjem 1582. godine savremenog (gregorijanskog) kalendara.

Ipak, postoje određene iznimke koje se očituju u tome da godina može biti prijestupna samo ako je djeljiva s brojem četiri, pa je tako, primjer radi 2000. bila prijestupna, a 1990. nije.

Prijestupne godine često su povezane s raznim tradicijama, događajima, u mnogim kulturama prijestupna godina važi za sretno razdoblje, dok je neki smatraju godinom u kojoj se mogu desiti ružne stvari.

Na kraju, važno je spomenuti i rođendane, a budući da je rođenje 29. februara rijetko, osobe koje su ipak rođene na ovaj dan obično imaju samo stvarno rođendansko slavlje svake četiri godine.

To znači da će, primjera radi, neko ko se rodi ovog 29. februara 2024. rođenda moći slaviti tek za četiri godine – 2028. kada će februar ponovo imati 29. dana. No mnogi se toga ne pridržavaju, pa rođendan obilježavaju 28. februara ili 1. marta.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno