Naše

Otvoreno pismo zeničkoj Gradskoj upravi

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Otvoreno pismo zeničkoj Gradskoj upravi – Poštovana Gradska upravo,  ponukan ranijim iskustvima da ne odgovarate na pitanja građana, osim putem aplikacije Centar72 koja služi za komunalne probleme i prijavljivanje komšija, obraćam vam se željom da moja poruka bude shvaćena dobronamjerno.

Zato vam obraćanje šaljem javno, putem, po meni, najčitanijeg i najinformativnijeg portala u gradu, koji je, uzgred, kako sam primjetio, samoinicijativno ispravio i time dijelom zataškao vašu sramotu. Nadam se da tako neće sakriti i moje Javno obraćanje.

U medijima, ali i na oficijelnoj stranici Grada Zenice, danas sam pročitao Obavještenje o izmjeni režima saobraćaja na linku sajta Grada Zenice .

Ostao sam, blago rečeno, zatečen, nepoznavanjem elementarnih pojmova, od (ne)pismenosti, do nepoznavanja termina od strane onih koji su te termine/nazive i odredili, odnosno ozvaničili.

Shvatio bih da je autor neki medij, u kojima sada sve češće rade polupismeni ili priučeni zanatlije svog posla, ali Grad, poput Zenice, mora javnosti predstavljati oličenje kulture, pismenosti i ukusa. Ili mislite da je drukčije?

Krenimo… ne mora redom, ali jedno po jedno…Robna kuća u centru grada je RK BOSNA, nije nikada bila Bosanka, i žargonsko izražavanje sebi može priuštiti slučajni prolaznik, ali ne i autor oficijelnog saopćenja Grada Zenice. Vaše nepoznavanje materije ima pozadinu, jer je druga centralna robna kuća “Zeničanka”, ali to ne daje za pravo nekom da se izražava nepravilno. Priznati ćete, između Bosna i Bosanka postoji razlika. No, to je najmanji problem.

Na oficijelnom saopćenju, stranici, ali i putem medija, plasirali ste informaciju da se radovi vrše na potezu ulica Lonđa – Muftije Šemse Kadića !!!??? Iako duboko svjestan da značajan broj građana ne zna da ne postoje zenićani, ni Zenićani, nego samo i isključivo Zeničani, mislim da je Gradskoj upravi treba da je jasno da se ulica zove Londža. Tu se završava nepismenost, a počinje nepoznavanje – muftija, po kojem je 2006. nazvana  ulica “od Londže ka KP domu” nije Šemso Kadić, nego Šemsekadić, pa je time i ulica MUFTIJE ŠEMSEKADIĆA.

Podsjetiti ću vas, iako bi trebali vi mene – muftija Mehmed Nuruddin Vehbi ef. Šemsekadić ( rođen 1827.- umro 1887), prema dostupnim podacima je rukovodio vojnim jedinicama u području Spreče.

Kad je Gradska uprava ime jedne od glavnih gradskih ulica dala čovjeku koji nikad nije služio u Zenici, niti je u njoj boravio, onda je barem trebala znati ko je Mehmed Šemsekadić, a ne da nekoliko godina kasnije u službenim dokumentima postane Šemso Kadić?

Neko će me prozvati zakeralom ako kažem da se u elementarnu pismenost smatra da se nakon znakova interpukcije, zareza, tačaka, počeci nove rečenice, pravi tzv. “razmaknica”, pa ću taj vid tehničke nepismenosti ovaj put zanemariti.

Stravično je da u saopćenju od desetak rečenica ima pedesetak grešaka. Stravično, jer osoba koja ga je radila prima plaću koju zarađuju građani ovog grada.

Međutim, na kraju ne mogu ne primjetiti da ste u ilustraciji pomenutog saopćenja, a koje su prenijeli svi zenički mediji (uglavnom nepismeno, kao i vi, izuzev časnih pojedinaca kao ovaj medij kojem šajem reakciju) koristili snimak sa kamere vrlo korisnog servisa portala Zenicablog – Zenica.tv, ali tako da ste ukinuli logotip WhatsUp kamera i Zenica.tv što više govori o vama i poštovanju autorskih prava, jer kako vidim na vašoj stranici, neke druge medije vrlo rado i jasno potpisujete kao izvor fotografija. čudi me da Zenicablog.com nije reagovao na ovo, mada odgovor leži u javno izrečenim tvrdnjama da Grad nikad niti jednom markom nije pomogao ovaj za naš grad jako bitan projekat promocije.

Ponoviću konstataciju sa početka, želim vjerovati da ćete ovo obraćanja shvatiti dobronamjerno i prvo provjeriti, a onda i korigovati buduća obraćanja javnosti.

Ime i podaci poznati redakciji Zenicablog, a vama u Gradskoj upravi potpuno nebitni

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno