Zenica

Otvoreno Pismo Vijeća roditelja OŠ “Edhem Mulabdić” nadležnim u ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Vijeće roditelja Osnovne škole “Edhem Mulabdić” uputilo je inicijativu i zahtjev za smjenu Školskog odbora i direktora ove škole, uz dopis i zahtjev za sastanak s premijerom ZDK, ministrom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Kantona, a dopis je upućen i svim zastupnicima u Skupštini ZDK i vijećnicima Gradskog vijeća Zenice, kao i Pedagoškom zavodu.
Pismo prenosimo u cijelosti, bez intervencija.

Poštovani,

Ovim putem želimo obavijestiti sve nadležne institucije da je Vijeće roditelja JU Osnovne škole „Edhem Mulabdić“ tokom školske 2023/2024 pokušalo na sve načine da pronađe put i način da sa Upravom škole, odnosno njenim direktorom kao i sa Školskim odborom, a sve u nadi da će se na jasno ukazane nedosljednosti u radu i jednih i drugih kanačno početi rješavati nagomilani problemi u ovoj školi. Naime, radi se o veoma lošoj komunikaciji direktora prema Vijeću roditelja od njegovoh dolaska do danas. Škola nema adekvatnu vanjsku rasvjetu, škola svake godine ima problema sa odvođenjem đaka autobusima na relaciji kuća-škola Hamida i Lukovo Polje, škola iznajmljuje školsku salu u privatne svrhe raznim sporstkim timovima i time
onemogućava rad djece i nastavnika u Sali, posebno u popodnevnoj smjeni bez da imamo info gdje je novac od iznajmljivanja, škola je oronula sa svim instalacijama, mokrim čvorovima, unutrašnjom i vanjskom stolarijom koja se ne može otvarati i zatvarati, škola ima dvorište koje je u rupama.

DAKLE, JU OSNOVNA ŠKOLA „EDHEM MULABDIĆ“ je U JEDNOM KATASTROFALNOM STANJU.

S druge strane, škola ima odgovornost da, u vlastitoj i u sredini u kojoj djeluje, doprinese stvaranju takve kulture koja poštuje ljudska prava i osnovne slobode svih građana, kako je to utemeljeno Ustavom i ostalim međunarodnim dokumentima iz oblasti ljudskih prava koje je potpisala BiH. U ovoj školi „Edhem Mulabdić“ ta prava se krše već duži niz godina koji Vijeće roditelja želi da promijeni ali bezuspješno.

U OVAKO LOŠIM MEĐULJUDSKIM ODNOSIMA UPRAVE ŠKOLE, VRLO LAKO SE MOŽE DESI VANDREDNA LOŠA SITUACIJA U ŠKOLI TE STOGA TREBA HITNO DJELOVATI I OVO SHVATITI KAO UPOZORENJE PRIJE NEGO ŠTO BUDE KASNO PO NAŠU DJECU. Dakle, HITNO APELUJEMO NA SVE VAS.

Školski odbor, odnosno njen predsjednik g. Šemso O. je na vanrednoj sjednici Vijeća roditelja održanoj 25.12.2023.godine jasno svima predočio da je odlukom Školskog odbora zabranjeno izdavanje sale u terminu odvijanja nastavnog procesa a koji zapisnik sa vanredne sjednice dostavljamo u prilogu. Gosp.Šemso je prilikom istog sastanka svjedočio javnom ataku direktora ove škole na pedagogicu gdje je lično morao da nam ukaže da je takvo ponašanje neprilično, odnosno zabranjeno, jer je nastavni kadar zaštićen od omalovažavanja i javnog sramoćenja, te je isto ponašanje sankcionisano po pravilniku Ministarstva i to razrješenjem dužnosti onoga ko uvrede iznosi. Međutim, ovakvo bahato ponašanje se nastavlja i dalje.

Nadalje, nakon što su roditelji odjeljenja V2 razreda primjetili da su im djeca onemogućena u korištenju sale, koja je počela od mjeseca novembra da se izdaje u toku nastavnog procesa od 17:00 sati, sazvan je vanredni roditeljski sastanak na kojem je prisustvovao i direktor škole. Na ovom sastanku direktor je izvjestio sve prisutne da je on mimo odluke Školskog odbora izdao salu, da ugovora vjerovatno nema. Učiteljica je kao i roditelji sve to prijavili Školskom odboru te smo se svi nadali da će Školski odbor stati iza svojih odluka. Međutim na posljednjoj sjednici Školskog odbora podrška je izostala, direkotoru nije ukazano na propuste te nije naloženo da iste ispravi što je dokaz da je Školski odbor u trenutnom sazivu neefikasan, ne radi za dobrobit društva niti škole nego radi u interes samog sebe i direktora. S druge strane direktor nije ni pokušao da ispoštuje roditelje te riješi problem za koji je priznao da je sam kriv nego je došao na roditeljski sastanak pred svim roditeljima javno izvrijeđao učiteljicu, javno narušio njen ugled te je nakon 2 sata priče bez rješenja završen sastanak.

Roditelji odjeljenja V2 su ogorčeni na nepoštivanje prvo njihove djece zbog nemogućnosti korištenje sale te uskraćivanje prava djeci da bez ometanja imaju realizovan nastavni proces koji je u nadležnosti Ministarstva obrazovanja Ze-Do kantona, a onda na nedolično, nekulturno, sramotno i bahato ponašanje jednog direktora JU u centru našeg grada. U prilogu vam šaljemo i dokaz zapisnik sa roditeljskog sastanka odjeljenja V2. Odgojno-obrazovni rad ostvaruje se na osnovu Okvirnog nastavnog plana i programa za osnovne škole o čemu da vode brigu direktor i nastavno osoblje a nikako da djeca trpe ovakve torture koje se dešavaju unutar naše škole a koje u konačnici treba li da rješavaju roditelji(?).

Vijeće roditelja je stjerano uza zid, te je dovedeno u poziciju gdje naše djelovanje nema nikakvog smisla. Naš rad i važnost naše djece je podcjenjivana predugo da bi se moglo više zataškavati. Shodno prilaženim dokumentima koji dokazuju da Školski odbor nije u mogućosti doprinijeti poboljšaju rada škole te riješiti probleme koji su aktuelni, tražimo podršku za smjenu istog te formiranje novog Školskog odbora odmah koji će obavljao svoj posao jer je njegova nadležnost da osigura djelotvorno i efikasno korištenje svih resursa škole. Također zbog stalnog omalovažavanja roditelja, nastavnika u javnom prostoru, kao i nemogućnosti organizacije rasporeda sale kako je predviđeno zakonom, te dovođenja škole u takvo stanje da nismo sigurni slati djecu u isto, tražimo i hitnu smjenu i direktora u skladu sa Zakonom o osnovnoj školi ZDK.

Vijeće roditelja prema Zakonu o osnovnoj školi ZDK treba da promovira interese škole u zajednici na čijem području se škola nalazi, predstavlja stavove roditelja školskom odboru, podstiče angažman roditelja u radu škole, informira školski odbor o svojim stavovima kada ocijeni da je to potrebno ili po zahtjevu školskog odbora, o svakom pitanju koje se odnosi na rad i upravljanje školom, učestvuje u izradi i realizaciji odgovarajućih projekata kojima se potiče i unapređuje obrazovni rad u školi. Međutim, ovo Vijeće roditelja sa Školskim odborom i sa direktorom ne može komunicirati ni na kojem nivou, posebno što isti ne žele da se pojave ni po pozivu na sjednicu Vijeća roditelja, a na pismene upite uopće ne odgovaraju. Ni Školski odbor a niti direktor ove javne ustanove se ne pridržava odredaba Zakona o osnovnoj školi ZDK čime ovu inicijativu i zahtjev čini osnovanom u cjelosti.
MOLIMO VAS DA OVU INICIJATIVU I ZAHTJEV SHVATITE VEOMA OZBILJNO JER JE I SITUACIJA VEOMA OZBILJNA.

Vijeće roditelja JU Osnovne škole „Edhem Mulabdić“ u sazivu 2023/2024



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno