Zenica

Otvoreno pismo Udruženju penzionera/umirovljenika grada Zenice

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U članstvu udruženja penzionera grada Zenice, značajan je broj penzionera koji su u statusu osoba sa invaliditetom (OSI). Po popisu od 2013. g., u Zenici je preko 4.500 OSI, raznih vrsta invaliditeta, koji su penzioneri. Najviše je invalida rada. OSI Zenice djeluju u 12 mirnodopskih udruženja i znatan broj udruženja RVI. Ovo pismo sadrži usaglašene stavove svih udruženja!

Duže od 15 godina tražimo ravnopravan status u Udruženju penzionera, ali bez uspjeha. Tu je njih tridesetak koji vedre i oblače Udruženjem, a većina je na nekoj funkciji u Udruženju 10 i više godina.
Mi, osobe sa invaliditetom (OSI), koji smo penzioneri i članovi Udruženja penzionera Zenica, diskriminisani smo voljom tih tridesetak samoizabranih, na slijedeće načine:
– Nema nas u organima upravljanja Udruženjem penzionera, iako nam pripada minimalno 25÷30% pozicija. Izborne sastanke vrše na nepristupačnim mjestima i bez javne objave!
– Zatvorili su vrata na prvom spratu solitera, kroz koja smo mogli doći liftom u prostorije Udruženja penzionera, posebno OSI koje se kreću raznim ortopedskim pomagalima.
– Za ovih dvadesetak godina nisu nikada pozvali ni jednu osobu sa invaliditetom na izlet! Navodno su za posljednji izlet podijelili 600 letaka – obavijesti. Interesantno, da niko iz zeničkih udruženja OSI nije vidjeo ni jedan taj letak, čak ni iz Udruženja invalida rada, koji su na istom spratu sa Udruženjem penzionera!
– Čak nas nisu pozvali ni na druženje, koje je bilo organizovano za članove Udruženja penzionera Zenice, održano prije desetak godina na Kamberovića polju!
– Iz udruženja, koja su okupljena oko KOUMI-ja kažu, kako su čuli, da ne treba zvati slijepe, jer ionako ništa ne bi vidjeli na izletu, gluhe jer previše glasno govore, OSI koji se kreću hodalicama, štakama i invalidskim kolicima jer zauzimaju mnogo mjesta u autobusu, te za takve moraju imati prevoz niskopodnim autobusima, a navodno je njihov najam skuplji itd.
– Kada obilaze bolesne penzionere, da ih kao biva vide i uruče skromne darove, „slučajno“ preskoče penzionere OSI, smještene na traumi, zaraznom i urologiji (2013 i 2014. g.).
– Premda ništa ne rade u korist članova koji su OSI i dalje imaju lijepe mjesečne novčane naknade. Predlažemo da ih smanje za 30÷35% jer za članstvo OSI ne rade ništa.

Prijedlozi:
– Hitno reorganizovati rad Udruženja penzionera Zenica.
– Saglasno Konvenciji UN o pravima OSI urediti pristup prostorijama ili preseliti u druge pristupačne (Konvenciju ratifikovala BiH 2008. Ona je slijedom odredbi Ustava BiH iznad Ustava).
– Uključiti penzionere u statusu OSI u pomoći, koje povremeno dodjeljuje Udruženje penzionera.
– Tražimo nove izbore za organe Udruženja penzionera uz eliminaciju svih koji su u udruženju više od dva mandata i uključenje OSI u sve organe, minimalno 25÷30% mandata. U protivnom, tražiti ćemo stav ombudsmana za ljudska prava, prijaviti Udruženje penzionera Ministarstvu BiH za ljudska prava, tražiti od Kantonalnog ministarstva pravde da poništi registraciju koja nije u skladu sa Zakonom o udruženjima i fondacijama FBiH (zastupljenost članstva u organima upravljanja), te pokrenuti sudski postupak.
– Za izlete moraju sve članove Udruženja penzionera obavjestitii, naravno i OSI, a pravo svake osobe je da ona odluči, da li će ići ili ne.

Srdačno. Predsjedavajući KOUMI Mirsad Đulbić, dipl. ing.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno