Posuđeno

Otvoreno pismo gradonačelniku Zenice

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Poštovani gradonačelniče,

oprostite mi što Vam se obraćam putem javnog medija, ali činim to s najboljom namjerom i u najboljoj nadi da će na taj način moje pismo doći do Vas lično, umjesto da bude zagubljeno na svom putu kroz kancelarije općinskih protokola. S obzirom na uvredljivo mali iznos (300 KM) kojim je Služba za kulturu Grada Zenice odlučila podržati snimanje novog albuma mog benda Balkaneros, ja sam ubijeđen, čak prilično siguran, da moj zahtjev za donaciju nikad do Vas lično nije ni došao. Vi ste, po mišljenju mnogih, simbol Zenice i svojom širokogrudnošću i ljudskošću osvojili ste srca građana, pa prosto ne mogu da vjerujem da niste prepoznali šta smo moj bend (i ja lično), u proteklim godinama, kontinuirano činili za afirmaciju našeg grada.

Želim Vam reći i to da je od pomenutog iznosa još uvredljivija činjenica da sam na odobrenje “podrške” čekao puna dva mjeseca, tokom kojih mi je konstantno podgrijavana nada da se Grad Zenica neće oglušiti na naš zahtjev, pa sam najmanje dvadeset puta kucao na vrata različitih kancelarija, da bi mi na kraju doslovno bilo rečeno da možemo biti podržani jedino iz budžeta namijenjenog za “merhamet” i socijalno ugrožene kategorije. Siguran sam da ćete razumjeti da takvu vrstu pomoći mi ne možemo prihvatiti, imajući u vidu činjenicu da smo tokom našeg postojanja organizovali brojne humanitarne koncerte, što zorno pokazuje da smo usmjereniji na prikupljanje sredstava za socijalno ugrožene kategorije, nego na njihovo trošenje.

Prelomni momenat moje komunikacije sa ‘službom za kulturu’ dogodio se kad mi je, na pokušaj da pristojno odbijem sramotnu ponudu (riječima: “možda je pametnije da sačekamo neko bolje vrijeme, kad ćete biti u stanju da nas konkretnije podržite”), odgovoreno konstatacijom da bolje vrijeme nikad neće doći, odnosno da nas Grad Zenica višim iznosom nikad neće podržati. Ostalo mi je samo da se zapitam da li ta konstatacija, iz nekog razloga, vrijedi samo za nas, ili za sve građane Zenice.

Bez obzira na ishod ovog apela, bend Balkaneros (i ja, lično) nastavit ćemo raditi ono što najbolje znamo, a to je da sviramo, pjevamo, razveseljavamo ljude, snimamo nove pjesme i spotove i afirmišemo naš grad. Vaša eventualna podrška mnogo bi olakšala naš rad i motivisala nas da budemo još bolji i uspješniji.

Stoga Vas molim, poštovani gradonačelniče, da lično razmotrite naš zahtjev, koji u cjelosti javno objavljujem.

Unaprijed zahvalan, Haris Abdagić

ZAHTJEV

Poštovani gradonačelniče,

BalkanEros je zenički muzički sastav koji egzistira već skoro četiri godine, a čini ga 6 muzičara, među kojima su dva profesora muzike i jedan student muzičke akademije. Bend je 2012. godine snimio svoj prvi album “Balkan Eros” i od tada aktivno radi na novom albumu, za koji je dosad snimljeno 5 pjesama i isti broj muzičkih spotova. Svi spotovi rađeni su na poznatim zeničkim lokacijama: Smetovi, Stari grad, “tržni centar”, Kamberovića polje… Na taj način, ali i kroz brojne javne nastupe, promovišemo naš grad, svugdje ponosno ističući da smo zenički bend. Naš rad smo, 2013. godine, predstavili zeničkoj publici, koncertom u BNP, u sklopu manifestacije “Zeničko proljeće”. Prepuna sala, kao i brojni pozitivni komentari i medijski natpisi nakon koncerta, najbolje su posvjedočili o kvalitetu našeg nastupa. Što je još bitnije, osjetilo se da nas ovaj grad izrazito poštuje i na neki način doživljava kao svoje ambasadore. Trudimo se da djelujemo na visoko profesionalnom nivou, da budemo kosmopolitski orijentisani i da svojim ponašanjem i umjetničkim radom barem malo očudimo našu bosansku svakodnevicu, unoseći u svoj muzički izričaj svjetske trendove, koliko god smo u mogućnosti. Navešću samo neke od naših dosadašnjih postignuća i značajnih saradnji:

– Snimili 3 dueta za TRT (tursku državnu televiziju) sa najvećim turskim klarinetistom i jednim od najvećih na svijetu, Husnuom Šenlendiridžijem.

– Nastupali sa Real Vocal String Quartet-om – bendom koji je, u organizaciji američke ambasade, održao nekoliko koncerata po BiH. Mi smo im se pridružili na koncertu u Muzeju grada Zenice

– Održali samostalni koncert u Piacenci u Italiji, u sklopu festivala “Musica in Castelo”

– Snimili duete s opernom divom Aidom Čorbadžić, kao i pjevačicom Dunjom Fazlić

– Ostvarili saradnju s Đanijem Pervanom, producentom bendova Letu štuke i Skroz, te dugogodišnjim saradnikom i producentom velikog Darka Rundeka (Haustor). U njegovom studiju snimamo novi materijal

– Naše pjesme i spotovi se redovno emituju na brojnim medijima, među kojima su: FTV, BHRT, TV Zenica, Face TV, TV SA, Radio Sarajevo, Radio Q, Radio Zenica, Zenit, Radio 8, Radio Ba, Radio Federacije i td.

– Nastupali na brojnim eventima i manifestacijama, među kojima su “Menadžer godine”, godišnjica FTV, godišnjica Goethe instituta, rođendan Face TV-a, pomenuto “Zeničko proljeće” i td, a uspješno smo organizovali i nekoliko humanitarnih koncerata za pomoć našim sugrađanima.

– Prošle godine održali ulično-klupsku turneju “Ulicamamo”, tokom koje smo obišli 10 BH gradova, a naš završni nastup ispred BBI centra u Sarajevu je direktno prenosila Pink televizija.

– Održali samostalne koncerte u Sarajevu (“Coloseum klub”) i u Zagrebu (V.I.P. Klub na Trgu Bana Jelačića)

Da bismo završili snimanje našeg novog albuma potrebna su nam sredstva koja u ovom trenutku nismo u stanju samostalno obezbijediti. Samo za studijsko snimanje preostalih pjesama potrebno nam je 5000 KM, ne računajući dodatne troškove kao i troškove snimanja spotova (za svaku pjesmu planiramo uraditi spot, a kao i dosad naše spotove ćemo snimati na zeničkim lokacijama). Srećom, spotove snimamo vlastitim snagama i u saradnji sa brojnim prijateljima, pa nas ne koštaju mnogo. U protivnom, ne bismo uopće bili u stanju djelovati na tom planu, jer je snimanje spotova jednostavno preskupo. Mi glavni naglasak ipak stavljamo na visoko-kvalitetno studijsko snimanje pjesama, pa zbog toga nastojimo održati saradnju sa Đanijem Pervanom, koji taj posao (po mišljenju mnogih) radi ponajbolje u državi.

Ukoliko bi Grad Zenica bio u mogućnosti podržati naš rad, izdvajanjem barem polovice navedenog iznosa, to bi predstavljalo ogroman poticaj za nas, olakšalo bi i ubrzalo naš rad i omogućilo nam da budemo još bolji, te da u budućnosti još kvalitetnije predstavljamo sebe i svoj grad.

Unaprijed zahvalan,
Haris Abdagić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno