Kultura

OTVORENI EU/BIH OMNIBUSI

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Uz direktan televizijski i radio prijenos sinoć, 23. jula od 18 časova svečano je otvoren međunarodni projekat „Omnibusi mladih dramaturga iz Evropske unije i Bosne i Hercegovine“, kojeg finansira Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini/Specijalni predstavnik EU u BIH, a realizuje konzorcijum kojeg čine Banjalučko studentsko pozorište i AAP Electronic iz Banje Luke.

Svečanost je počela intoniranjem himni Bosne i Hercegovine i Evropske unije, a završena himnom Gaudeamus Igitur. Voditelj svečanosti bio je Dževdet Tuzlić, dok je u muzičkom dijelu programa učešće uzela dramska umjetnica Đurđa Babić Vukašinović, koja je maestralno izvela najpoznatije numere Edit Pjaf. Podršku projektu dao je i Univerzitet u Banjoj Luci, a prorektorica prof. dr Biljana Antunović ukazala je na važnost uske povezanosti banjalučkog univerziteta i Studentkog pozorišta, kao i zahvalnost što će personalno dio projekta biti i studenti Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci.

Pored studenata sa Univerziteta iz Banje Luke, učešće će uzeti i studenti Univerziteta u Tuzli i Sarajevu, kao studenti sa univerziteta iz brojnih gradova Evrope. U svom obraćanju šef projektnog tima omnibusa Aleksandar Pejaković, pozorišni reditelj iz Banje Luke istakao je važnost činjenice da se kroz evropsko zajedništvo i njegovanje evropskih vrijednosti postižu najbolji i najkreativniji rezultati. U tom smislu, naglasio je, da iako je sada Šekspirov grob van granica Evropske unije, njegova poezija i njegovi nasljednici dramaturzi su kategorije trajnih vrijednosti evropskih naroda. Svečanosti je prisustvovao i gradonačelnik Banje Luka Igor Radojičić koji je čestitao Studentskom pozorištu početak rada na povezivanju studenata iz Evropske unije i Bosne i Hercegovine i zahvalio se Delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini  što je odlučila da baš Studentskom pozorištu povjeri ovako značajan projekat.

Podrške projektu omnibusa koji povezuju studente Evropske unije i Bosne i Hercegovine stigle su sa svih strana, a svakako najdraža stigla je od uglednog dramskog umjetnika Tarika Filipovića, koji je tonski zapis poslao iz Zagreba. Kao čovjek koji je odrastao u Bosni i Hercegovini, a sa zvaničnim pasošem zemlje članice Evropske unije, Tarik Filipović je ukazao na bitnost njegovanja pisane riječi i podrške onima koji stvaraju dramsku poeziju – studentima dramatrugije. Svečanost je zvanično otvorila direktorica Banjalučkog studentskog pozorišta Sanja Vojvodić koja se zahvalila svima koji svjedoče istoriji koju piše Studentsko pozorište iz Banje Luke.  Projekat „Omnibusi mladih dramaturga Evropske unije i Bosne i Hercegvoine“ bit će zvanično zatvoren 21. septembra, na Međunarodnom danu mira, uz direktan televizijiski prenos na Elta televiziji.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno