Zenica

Otvorena tradicionalna manifestacija “Lastavica”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Tradicionalna vjersko-kulturna manifestacija „Lastavica“, koju organizira Muftijstvo zeničko, otvorena je danas konferencijom za medije.

Predsjednik Organizacionog odbora manifestacije muftija zenički hafiz prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarević Lastavica podsjetio je na dugu tradiciju ove manifestacije.

„Ovo je nama jako važna manifestacija. Manifestacija je na neki način simbol hiljadugodišnjeg trajanja Bošnjaka na ovim područjima. Znate da su dovišta, na neki način, specifikum bosanskog razumijevanja islama, zbog činjenice da se islam kao vjera uvijek prilagođavao kulturološkom kontekstu u koji je ulazio“, kazao je muftija zenički.

Dodao je da ova manifestacija ima zadatak da podsvijesti i neke značajne elemente kulture.

„Zbog toga smo napravili bogat program. Tako će danas u džematu Puhovac dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici prof. dr. Muharem Adilović održati hutbu, koji će kazati više o značaju ove manifestacije“, naveo je muftija.

Muftija je, između ostalog, najavio da će u nedjelju 30. jula biti organizirana planinarska tura na Lastavicu pod nazivom „Lastavici u pohode“, kako bi se afirmirale prirodne ljepote.

Naglasio je da će u ponedjeljak 31. jula, u saradnji sa Bošnjačkom zajednicom kutlure „Preporod“ organizirati značajnu tribinu pod nazivom „Bošnjak i Bosanac“, a zatim i kulturno-umjetnički program „Priča o Bosni i Bošnjacima“.

Također, ovogodišnja manifestacija sadrži i druge vjerske, kulturne, ali i sportske aktivnosti.

„Odlučili smo da se ove godine sportski program održi na stadionu Ravan, iznad sela Radinovići. Mali nogomet, skok u dalj, natezanje konopca, bacanje kamena i trčanje u vrećama. Pozvao bih omladinu da dođe da se druži, ali i one sportskog duha da se prijave i takmiče. Očekujemo jedno zdravo rivalstvo ekipa iz šire regije. Vjerujemo da će sve proteći u lijepoj atmosferi, koja će biti prožet duhovnošću“, izjavio je Mahmut-ef. Karalić, predsjednik Pododbora za sporta.

Centralni vjerski program manifestacije je u nedjelju 6. augusta, s početkom u 11.00 sati, uz lastavičke poruke muftije zeničkog hafiza prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarevića i muftije ljubljanskog mr. Nevzet-ef. Porića.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno