Kultura Zenica

Otvorena 53. izložba “Aprilski salon” u Zenici, na kojoj se predstavilo 12 umjetnika

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U sklopu 27. međunarodne kulturne manifestacije “Zeničko proljeće“ koju organizira Grad Zenica, sinoć je u prostoru Hrvatskog doma “Kralj Tomislav“ u Zenici otvorena i 53. izložba “Aprilski salon“, koju tradicionalno organizira Društvo likovnih akademskih umjetnika Zenica te na kojoj se ove godine predstavilo 12 umjetnika iz Bosne i Hercegovine i Srbije sa 40-ak radova u različitim tehnikama i medijima.

Kustos ovogodišnjeg “Aprilskog salona“ bio je beogradski kritičar Saša Janjić, koji je podvukao kako ovakve smotre pretenduju da traju te opstaju i uprkos novim tehnologijama, novom dobu ili promjenama savremenih diskursa i teorija.

-Umjetnici predstavljeni na ovogodišnjim ‘Aprilskim susretima’ pripadnici su različitih generacija i dolaze iz različitih sredina. Ova činjenica daje samom događaju izvjesnu dozu optimizma, jer svaka nova generacija umjetnika donesi neku novinu, novi medij ili problematizuje neku novu aktuelnu temu – istakao je Janjić.

Aprilski salon, dodao je, iskonska je i nasušna potreba zeničkih umjetnika te njihovih gostiju da sebi, ali i drugima ispričaju veliku priču koja traje od onog trenutka kada su “prvi ljudi u tami pećina krenuli da predstavljaju svijet koji ih okružuje“.

– Iako možda to na prvi pogled nije tako vidljivo, njihova pažnja i interesovanja su usmjereni na različite aspekte svakodnevnog života, koji rezultiraju jednim sveobuhvatnim osjećanjem koje proizilazi iz kolektivnog osjećaja nemoći i potrebom da se nešto promijeni pa makar to bilo na slikarskom platnu ili parčetu papira – kazao je Janjić.

Umjetnici predstavljeni na ovoj manifestaciji nedvosmisleno su, dodao je, pokazali da posjeduju ozbiljnost i kvalitet, kao i da su u stanju da kroz sopstveni vizuelni jezik prihvate novu realnost i da kroz različite lične poetike definišu vlastite pozicije unutar te stvarnosti.

Na ovogodišnjem “Aprilskom salonu“, podvukao je, predstavilo se 12 umjetnika različitih generacija i iz različitih sredina, koji rade i stvaraju u različitim medijima i tehnikama te koji problematiziraju mnogobrojne fenomene i pitanja koja su važna, kako za njih same tako i za društvo u cjelini pa ova raznovrsnost daje ovogodišnjem salonu jedan specifičan karakter i vrijednost.

Svoje su radove na ovogodišnjem susretu u Zenici predstavili Azra Subašić, Adna Muslija, Muhamed Begić, Kristina Livančić, Irfan i Benjamin Handukić, Miroslav Šetka, Muhamed Bajramović, Dragan Gačnik i Jelenko Butina, dok su gosti ovogodišnje izložbe bili Božidar Plazinić i Vesna Petrović iz Srbije.

Ovogodišnju izložbu svečano je otvorio predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak u Zenici, velečasni dr. Vlatko Rosić.

Izložbu radova sa zeničkog “Aprilskog salona“ proteklih su godina, uglavnom, u prilici bili da pogledaju i ljubitelji umjetnosti u nekim drugim bh. gradovima pa je izvjesno kako će i ovogodišnja izložba biti predstavljena i izvan Zenice.

-Naša će ovogodišnja izložba svoje prvo predstavljanje nakon Zenice imati polovinom maja u Čačku, ali tek trebamo utvrditi tačan termin. Postoji mogućnost da nakon Čačka našu izložbu predstavimo i u Gornjem Milanovcu. Bio bi to, nakon proglašenja samostalnosti BiH, drugi izlazak ‘Aprilskog salona’ izvan granica BiH, jer smo prije nekoliko godina bili gosti u Mariboru – navodi Miroslav Šetka, predsjednik DLAUZ-a.

Najavljuje kako će nakon povratka izložbe iz Srbije, vjerovatno ovogodišnju izložbu predstaviti i u Visokom, a plan je da se predstave i u Bihaću, gdje do sada nisu izlagali.

DLAUZ-a, ističe Šetka, u organizaciji “Aprilskog salona“, kao i svih proteklih godina, imali su i podršku Grada Zenice, na čemu su zahvalni te se nadaju da podrška neće izostati ni prilikom realizacije najavljenih inostranih gostovanja.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno