Biznis Politika

Otvoren Rudnik Rupice kod Vareša: Nada i život za općinu Vareš, zamajac za ekonomiju BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Rudnik cinka, barita i olova Rupice kompanije Adriatic Metals kod Vareša otvoren je danas, a svečanu vrpcu su presjekli premijeri Zeničko-dobojskog kantona i Federacije BiH, Nezir Pivić i Nermin Nikšić, ambasador Ujedinjenog Kraljevstva u BiH Julian Reilly, generalni direktor Adriatic Metals BH Paul Cronin, neizvršna direktorica kompanije Sanela Karić te načelnik Općine Vareš Zdravko Marošević.

Premijer Pivić je ovom prilikom rekao da je ovo veliki dan, prije svega za općinu Vareš i Zeničko-dobojski kanton, ali i za cjelokupnu ekonomiju Federacije i države Bosne i Hercegovine.

– Vlada Zeničko-dobojskog kantona od prvog dana se stavila na raspolaganje Adriatic Metalsu i uradila sve što je bilo u njenoj nadležnosti da ova investicija bude dovedena do otvorenja rudnika, kojem danas svjedočimo. Kao premijer Zeničko-dobojskog kantona ponosan sam što je ova najveća poslijeratna investicija u Bosni i Hercegovini realizovana upravo u našem kantonu i što se ovom investicijom vratila nada i život u Vareš – rekao je premijer ZDK.

Naveo je da su investitori ishodovali sve potrebne dozvole od nadležnih institucija na svim nivoima, što je garancija da će vršiti iskopavanje rude poštujući propise u oblasti zaštite okoliša.

-Zdravlje građana i zdrav okoliš su u samom vrhu prioriteta Vlade koju predvodim i sve dok se budu poštovali ovi propisi, vodilo računa o zdravlju građana i okolišu, projekat će imati apsolutnu podršku kantonalnih institucija – rekao je.

Ponovio je da ZDK sa svojom razvijenom industrijom i snažnim sektorom malih i srednjih preduzeća, predstavlja kičmu privrednog razvoja Federacije BiH, a ova investicija će dodatno učvrstiti lidersku poziciju na toj ljestvici. Također je rekao da Vlada ZDK-a već vodi aktivnosti na povećanju koncesione naknade za rudnik u Varešu, što će dugoročno donijeti još veću finansijsku korist i za općinu Vareš i Zeničko-dobojski kanton.

-Adriatic Metalsu želim puno sreće u radu i što uspješniju proizvodnju, da budu zamajac ekonomskog procvata ove regije i da oni budu primjer koji će u naš kanton i Bosnu i Hercegovinu dovesti nove investitore. Vlada Zeničko-dobojskog kantona i sve naše institucije će im biti istinski servis i podrška – rekao je premijer ZDK.

Ambasador Reilly je izrazio zadovoljstvo što je prošle sedmice proizveden prvi koncentrat rude, te se zahvalio vladama Federacije BiH i ZDK, kao i vlastima Općine Vareš za podršku ovom projektu. Naglasio je da je Zeničko-dobojski kanton ovime zacementirao poziciju najvećeg izvoznika u Bosni i Hercegovini.

Direktorica Karić je rekla da današnja ceremonija dokazuje da je BiH spremna za velike međunarodne investicije.

Kompanija Adriatic Metals započela je investiciju 2013. godine. Eksploatacija rude planirana je narednih 18 godina, a godišnji kapacitet novoinstalisanog postrojenja je oko 800.000 tona rude. Rudnik trenutno zapošljava oko 250 radnika, a planirano je da do 2050. godine ostvari prihod od 5 milijardi KM.

Press služba ZDKStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno