Sudske klupe

Otvaranjem novih prostora Općinskog suda u Zenici EU nastavlja pružati podršku osiguravanju učinkovitog i profesionalnog pravosuđa u BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U Zenici je danas svečano otvoren novoigrađeni dio Općinskog suda kao još jedan primjer kontinuirane podrške Europske unije jačanju vladavine prava u Bosni i Hercegovini. Za nadogradnju i obnovu Općinskog suda u Zenici Europska unija je izdvojila 2 milijuna eura. Građanima Zenice, Zeničko-dobojskog kantona, kao i zaposlenicima u pravosuđu omogućen je pristup modernim i funkcionalnim prostorijama u kojima će se odvijati učinkoviti i nepristrasni pravosudni procesi, kao jedan od ključnih apekata napretka zemlje i europske perspektive Bosne i Hercegovine.

“ Veliko mi je zadovoljstvo što sam danas ovdje u Zenici na svečanom otvaranju obnovljene i proširene zgrade Općinskog suda. Ovaj događaj dešava se u pravom trenutku ubrzo nakon što je Europsko vijeće dalo zeleno svjetlo za pristupne pregovore s BiH. Ono što nazivamo temeljnim pravima, demokratskim načelima, pravdom, vladavinom prava prvi je klaster koji će se otvoriti i posljednji koji će se zatvoriti. Dakle, doći u ovaj Sud koji je obnovljen sredstvima EU veliko je zadovoljstvo. Učinkovite, profesionalne i transparentne javne institucije moraju imati funkcionalnu i modernu infrastrukturu za obavljanje svojih temeljnih funkcija. Ova intervencija dio je šire podr ške koju je EU pružila BiH za izgradnju i obnovu 32 objekta na 17 lokacija u široj zemlji ”, rekao je Stefano Ellero , šef Kooperacije Delegacije EU u BiH.

Europska unija je u posljednjih 15 godina kontinuirano podržavala reforme u sektoru pravosuđa u Bosni i Hercegovini uključujući doprinos poboljšanju procesa digitalizacije, omogućavanje specijalizirane obuke osoblja, jačanje sigurnosti procesuiranja predmeta te modernizaciju, rekonstrukciju i izgradnju novih objekata pravosudnih institucija.

Predsjednica Općinskog suda Dženana Brković je u ime 157 uposlenika Suda zahvalila Europskoj uniji na podršci u osiguravanju efikasnijeg, profesionalnog i prijateljskog okruženja za osoblje i građane. “Uvjerena sam da je naš Sud izabran za ovaj projekt na temelju naših rezultata u protekloj deceniji i ovo doživljavamo kao nagradu za naš predani rad na doprinosu jačanju povjerenstva građana i javnosti u pravosuđu. Od 1960. godine kada je ova ustanova počela radom do 2021. godine nismo bili svjedoci slične aktivnosti. Sada imamo novu zgradu na preko 2300 m2, nove sudnice usklađene sa standardima EU, prostor za zaštićene svjedoke, proširen je naš registar i osigurali smo pristup osobama s invaliditetom“, napomenuo je Brković.

Europska unija je od 2003. godine do danas osigurala više od 50 milijuna eura bespovratnih sredstava za izgradnju i rekonstrukciju objekata u sektoru pravosuđa, sudova, tužilaštava, zatvora i pritvorskih objekata.

Nezir Pivić , premijer Zeničko-dobojskog kantona istaknuo je važnost nastavka predanog pravosudnog osoblja u Kantonu, dodajući da podršku koju pruža EU treba promatrati kao odgovor na njihove rezultate.  Trebamo pružiti podršku zaposlenicima u pravosudnim institucijama kojima nije lako raditi u ovakvim okolnostima i koji su pod raznim pritiscima. Vlada Zeničko-dobojskog kantona uvijek će stati na stranu potpune nezavisnosti, samostalnosti i operativnog rada pravosuđa u cjelini. Svjesni smo prilike koju nam je Europska unija dala i želimo u tom pravcu nastaviti reforme unutar BiH kako bismo osigurali pozitivno okruženje za građane“ , naglasio je kantonalni premijer.

Zgrada Općinskog suda u Zenici jedna je od 32 zgrade suda i tužilaštva u 17 gradova širom Bosne i Hercegovine čiju je izgradnju ili obnovu financirala Europska unija s ciljem povećanja učinkovitosti pravosuđa i osiguranja adekvatnih usluga građanima BiH.

Halil Lagumdžija , predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, u ime institucije izrazio je zahvalnost najvećem bilateralnom partneru – Delegaciji Europske unije u BiH – što je tijekom 15-godišnje suradnje uspješno realiziran još jedan značajan infrastrukturni projekt. „Općinski sud u Zenici je do sada bio jedan od šampiona u Bosni i Hercegovini, kako po kvaliteti i kvantitetu rezultata, tako i po projektima koje realizujemo zajedno sa našim međunarodnim partnerima. U mnogim projektima bili su pilot sud te će sada voditi procese, obučavati druge sudove, razmjenjivati ​​znanja i najbolju praksu“, dodao je predsjednik VSTV-a.

„Sama činjenica da se od 17 pravosudnih objekata njih šest nalazi na području Zeničko-dobojskog kantona svjedoči da smo izabrani kao jedan od najboljih partnera za ovaj proces “, naglasio je Nebojša Nikolić , ministar za pravosuđe i upravu Zeničko-dobojskog kantona dodavši da Ministarstvo planira nastaviti radove na renoviranju ostatka prostora Općinskog suda.

Podrška Europske unije predstavlja dio sveobuhvatne i kontinuirane podrške unapređenju radnog okruženja i sigurnosti objekata pravosudnih institucija.

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno