Nesreće

Otkrivena naprava sa oznakama radioaktivnog gama zračenja na Strnokosu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Otkrivena naprava sa oznakama radioaktivnog gama zračenja na Strnokosu – Prije tri dana na lokalitetu Strnokos iznad zaseoka Dolac, koje pripada zeničkoj mjesnoj zajednici Stranjani, otkrivena je minsko eksplozivna naprava sa oznakom gama zračenja.

U Upravi civilne zaštite Zeničko dobojskog kantona je potvrđeno da su o ovome obaviješteni od strane Policijske uprave,te da su informisali nadležne federalne institucije. Pošto se radilo o saznanjima da postavljena mina emituje radioaktivno zračenje upoznata je nadležna ustanova Centar za zaštitu od zračenja koji djeluje u okviru Federalnog zavoda za javno zdravstvo.

U MUP-u Zeničko-dobojskog kantona nam je potvrđeno da je slučaj prijavljen prije tri dana i da je dan kasnije uviđaj na licu mjesta obavila Državna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost, kao i služba KDZ-a kantonalnog MUP-a i kantonalni tužilac.

U Službi civilne zaštite Grada Zenica je rečeno da sve nadležne institucije koordinirano rade na rješavanju uklanjanja mine, te da nema bezbjednosnih rizika, osiguran prisustvom policije.

rtvze



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno