Sudske klupe

Otkrivamo: Za koje prevare se tereti “veliki investitor Bosanac iz Švicarske” koji je namjeravao preuzeti kompleks na Bistričaku

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Otkrivamo: Za koje prevare se tereti “veliki investitor Bosanac iz Švicarske” koji je namjeravao preuzeti kompleks na Bistričaku – Postoji interes za ugostiteljski objekt i zemljište odmarališta na Bistričaku, koje je procijenjeno na 3,65 miliona KM. Kupac, jedan naš čovjek iz Švicarske, nije sporio cijenu, ali jeste brzinu prodaje, na koju mi ne možemo utjecati, izjavio je sredinom jula stečajni upravnik Željezare Zenica Mirza Jarić, a prenijeli mediji.

Četrdeset dana kasnije, u petak oko podne, Zenicablog je objavio informaciju o hapšenju izvjesnog Edisa Koženjića zbog sumnje da je izvršio nekoliko prevara.  Ekipa Zenicabloga zabilježila je privođenje osumnjičenog u sjedište MUP-a, koji se danas nije službeno obratio medijima o hapšenju.

– Možemo potvrditi hapšenje osobe inicijala E.K. i navode iz medija da se radi o sumnji i prijavama djela prevare. Zbog interesa istrage ne možemo govoriti o detaljima, ali pozivamo sve građane ZDK da budu znatno oprezniji u kontaktima sa nepoznatim osobama, da ne vjeruju i dobro provjeravaju sve navode, a da svaku sumnju u izvršenje nekog krivičnog djela odmah prijave najbližoj policijskoj stanici, rekla je za naš portal Aldina Ahmić, portparol Uprave policije MUP-a ZDK.

Iako u policiji ne žele govoriti o razlozima hapšenja, saznajemo da je ono uslijedilo nakon što je jedan Zeničanin prijavio prevaru od strane osumnjičenog u iznosu od najmanje 2.000 KM. Koženjić je lažima i dezinformacijama sticao povjerenje, a onda varao osobe od kojih je pozajmivao novac “dok ne pokrene investiciju”, a obično je nakon nekoliko prevarenih nestajao sa tog, te se pojavljivao u drugom području.

Edis (Šefika) Koženjić je iz Donje Sanice, općina Ključ se već izvjesno vrijeme predstavlja kao investitor i ulagač u “Željezarin” kompleks na Bistričaku. Obećavao je milione, tvrdio je da je njegov skupocjeni “Bentley” čuvaju zvaničnici u Zenici u specijalnom objektu, a svim potencijalnim poslovnim partnerima se predstavljao kao lični prijatelj i intimus nekoliko visokih zvaničnika u Zenici i Sarajevu.

-Već duže vrijeme policija prati “aktivnosti” osumnjičenog, a pribavljena je kaznena evidencija i operativni podaci iz MUP-a Unsko-sanskog kantona, gdje se osumnjičeni tereti, vode se postupci ili je prijavljen za niz prevara. Prikupljamo podatke i o njegovim aktivnostima u Evropskoj Uniji, gdje također navodno ima “fascikl” sa nedjelima i prevarama.

-Tokom dana nam se javio jedan ugledni Zeničanin, koji je navodno također bio žrtva prevare, alis e sad nalazi na odmoru van BiH, te je obećao nakon vikenda doći u MUP i dati izjavu. Želimo da nam se jave i ostali koji su na bilo koji način oštećeni ili prevareni od strane pomenutog. Imamo informacije da je na Bistričaku obećavao i vodio “milionske projekte”, iako nije imao nikakav dokaz da ima sredstava ni za smještaj, pa je zloupotrijebio povjerenje određenih porodica zasnovano na lažnim i falsifikovanim informacijama i činjenicama, kazao nam je istražitelj uključen u cijeli proces.

Obzirom na propise i zakonodavstvo BiH i FBiH, ovakva nedjela se dokazuju teško, a sankcionišu minornim kaznama, dok se oštećeni upućuju na parnično dokazivanja i suđenje, što iziskuje dodatne troškove za oštećene, koji nerijetko odustaju od daljeg gonjenja. Osumnjičeni, a kasnije optuženi i osuđeni se ubrzo nalaze na slobodi, te nastavljajus a nedjelima. Ipak, kažu naši izvori, cilj ovakvih akcija je da broj prevarenih i šteta ipak budu manji, pa se zato pozivaju oštećeni da prijave slučajeve, jer time doprinose visini kazne i periodu kojeg će prevarant ostati iza rešetaka.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno