Biznis

Otkrivamo šta će činiti novi reprezentativni objekt – Almy Business Center u centru Zenice

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Almy Business Center se nalazi se u samom centru Grada Zenica, u neposrednoj blizini GGM, okružen institucijama koje su značajne za funkcioniranje grada, kao što su Gradska uprava, MUP Kantona, Kantonalno Tužilaštvo , Općinski sud, glavne poslovnice banaka, BH Telecom.

Podsjećamo, Zenicablog je u maju ove godine objavio stvarne namjere investitora, demantirajući zlonamjerne i paušalne objave na društvenim mrežama i anonimnim portalima, koji su navodili da se će se na mjestu bivše banke graditi stambeni kompleks koji će unakaziti izgled strogog centra Grada (LINK OVDJE)

– Kada su u pitanju započeti radovi na objektu banke, radi se isključivo o rekonstrukciji i modernizaciji postojećeg objekta,koji zadržava svoju prvobitnu namjenu – poslovni objekat.

Na postojećem objektu banke neće biti nikakvih konstruktivnih zahvata – postojeća konstrukcija se u potpunosti zadržava i konstruktivno je u potpunosti odvojena (dilatirana) od dograđenih dijelova – vertikalnih komunikacija.

Osim modernizacije, novim projektnim rješenjem velika pažnja je  posvećena  energetskoj  efikasnosti objekta kao i zadovoljavanju protupožarnih i ostalih zakonskih propisa.

Šta je ustvari i šta čini “ALMY BUSINESS CENTER” ?

Bitno je napomenuti da je postojeća zgrada čija je rekonstrukcija u toku jedna  od prvih poslovnih zgrada izgrađenih u Zenici davne 1963. Projektant je uvaženi arhitekta Karlo Kužatko. Prvobitno  je nazvana zgradom Komunalne banke, kasnije u javnosti poznata kao IK banka potom ASA banka.

Kako objekat banke za  Zenicu ima određeni značaj, Investitor „Almy„ d.o.o. se odlučio da uvaži želje arhitektonske  javnosti  i da zadrži postojeći objekat uz temeljito osavremenjivanje, ali suštinski zadržavajući njegov izgled i namjenu.

Postojeći objekt ima podrum, prizemlje i pet  spratova. Dužina objekta je 49,0 metara, širina u prizemlju je 14,60 metara, a visina objekta je 24 metra. Objekt je prije rekonstrukcije bio korišten za kancelarije, šalter sale, sale za sastanke, a nakon rekonstrukcije neće biti mijenjana ni njegova namjena, a ni gabariti.

Za rekonstrukciju postojećeg  objekta   izdata je  urbanistička saglasnost i građevinska dozvola  od strane Službe za urbanizam, Grad Zenica.

Novim projektnim rješenjem unutar objekta se nalazi  59 poslovni prostora/kancelarija ukupne kvadrature od 1.869,27 m2, pojedinačne kvadrature od 15 do 39 m2 ( sa mogućnošću spajanja ), te namjenski prostor caffe picerije 52 m2, kao i šest slobodnih ostava u podrumu (ukupno 150,66 m2), pojedinačne kvadrature od 11 do 37 m2.

Rekonstrukcijom koja je u toku sva unutrašnja stolarija i bravarija će se  ukloniti i zamijeniti novom.

Postojeća fasada koja je bila u izuzetno lošem stanju se u potpunosti mijenja. Svi stropovi od drvene podkonstrukcije, trske i maltera se ruše i mijenjaju, kao i svi finalni slojevi poda, rečeno nam je o ključnim potezima investicije i rekonstrukcije.

Obzirom da objekt nije imao nikakvu termičku izolaciju, u skladu sa propisima donesenim u međuvremenu, na  objektu su  sa sve četiri strane projektovane  dodatne obloge, termoizolacija i finalna fasadna obloga.

Postojeće centralno stepenište, koje povezuje sve spratove i hol se zadržavaju kao dominantan prostorni element.

U objektu su planirana tri lifta, od  čega jedan – panoramski sa staklenim vratima i staklenom čeonom stranom (omogućava pogled izvan objekta) koji povezuje spratove od prizemlja do 5.sprata

Postojeći  lift povezuje spratove od podruma do 4. sprata.

Za prilaz invalidima sa nivoa trga na nivo prilaznog platoa prizemlja planirana je vanjska lift platforma.

Požarno stepenište povezuje spratove od 1. sprata do 5. sprata sa izlazom u nivou terena prizemlja, a požarni izlaz iz podruma je predviđen preko tehničkog bloka i vanjskih pristupnih stepenica .

Postojeći objekat nije imao požarno stepenište, i u skladu sa važećim propisima moralo se dodati ovo stepenište.

U objektu je predviđeno smještanje ASA banke, ASA Central osiguranja, Eurofarma (kao dijela ASA grupacije) dok su svi ostali prostori namijenjeni za iznajmljivanje  ili eventualnu prodaju budućim korisnicima / kupcima.

Uz prizemlje objekta prema trgu, predviđen je pristupni plato širine 6m, u istom nivou kao pod prizemlja. U sklopu platoa su predviđene žardinjere, pristupne stepenice i lift platforma koja omogućava pristup invalidnih lica sa nivoa trga na nivo pristupnog platoa.

Energetski certifikat

Energetski certifikat je svojevrsna osobna iskaznica građevine u kojoj se na pregledan način  predočavaju energetska svojstva zgrade, stanje i učinkovitost energetskog sustava te kvaliteta i svojstva elemenata toplinske izolacije (grijanje, stolarija, kvaliteta zidova i sl). U dokumentu je precizno izraženo koliko energije vaša nekretnina troši, koliko energije nepotrebno gubi te kojem energetskom razredu pripada.  Bitno je naglasiti da će objekat banke biti izrađen/rekonstruisan po najvišim standardima energetske efikasnosti I uštede energije za ovu vrstu objekata.

Zenicablog vam donosi fotografije aktuelne rekonstrukcije i sanacije, kao i dio dokumentacije izgleda budućeg objekta. Budite uz istinu i pratite nove informacija o ovom projektu na Zenicablogu.

ZB

(Članak je isključivo informativnog karaktera i nije sponzorisan)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno