Zenica

Otkazan 6. Cabaret Winter Fest, jedini zimski festival u našem gradu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
Otkazan 6. Cabaret Winter Fest, jedini zimski festival u našem gradu – Dragi prijatelji, sugrađani…
S velikom gorčinom, beskrajno tužni i razočarani obavještavamo vas da smo prinuđeni otkazati održavanje „CABARET WINTER FEST-a“, koji je ove godine trebao doživjeti svoju 6. realizaciju.
Ovu, za nas nimalo jednostavnu odluku, donijeli smo nakon dugotrajnih bezuspješnih pokušaja da pridobijemo makar minimalnu podršku za održavanje jedinog zimskog festivala u našem gradu od strane predstavnika vlasti, kolega privrednika i medija. Svoje upite za podršku festivalu u vidu svake pomoći, koju bismo smatrali dobrodošlom i velikodušnom, uputili smo na preko 300 adresa. Nije nas obeshrabrilo to što smo od tih preko 300 adresa dobili tek samo jedan pozitivan odgovor, koliko nas je porazila spoznaja da parola „para vrti, gdje burgija neće“ vrijedi i za one koji bi trebali biti nositelji prosvijećenosti i čovjekoljublja u našoj lokalnoj zajednici.
Našoj javnosti je itekako poznato da je ovaj festival u svom najvećem programskom dijelu posvećen djeci i omladini, a osobito djeci s posebnim potrebama i djeci bez roditeljskog staranja, čija smo srca i ove zime htjeli utopliti ljubavlju i razumijevanjem, te održati njihovu vjeru da su poželjni članovi naše društvene zajednice koja djeluje za njihovu dobrobit. Da, htjeli smo opet nešto konkretno za tu našu djecu, jer od naših uobičajenih utrka u tome ko će se više javno zaklinjati u njihov prosperitet, samo ponavljajući tu iritirajuću floskulu bez ikakvih djela kako su djeca naša budućnost, nemaju baš ništa, osim uvjerenja o tome koliko smo zapravo licemjerni i koliko nam zaista nimalo nije stalo. Ustvari, „stalo nam je“ samo onda, kada u ovakvim pričama prepoznamo pogodno tlo za ostvarivanje svojih sebičnih interesa i samopromocija.
Da i sami ne prolazimo kroz teške trenutke svog poslovanja, boreći se već godinu dana sa vrlo ružnim osporavanjima od strane politički i statusno gledano „jačih igrača“, a o kojim smo osporavanjima odlučili dostojanstveno ćutati i koristiti se svim zakonski dozvoljenim sredstvima pomoći, možda bismo i mogli razumjeti i uvažiti određene izgovore za izostanak svake podrške 6. „CABARET WINTER FEST-u“. No, mi nismo ni pomislili da nas naše poslovne poteškoće odvrate od pokušaja da i ove godine ponovimo osmijehe na licima naših sugrađana, kao i da još jednom doprinesemo široj kulturno-umjetničkoj promociji našeg grada. Ipak, kad vam podrška izostane i od onih, čija je osnovna društvena funkcija stvaranje kvalitetnijih uslova za život i rad u ovom gradu, samo zbog toga što profitabilno baš uvijek odnese prevagu nad neprofitabilnim, iako to nikad nećemo iskreno priznati, onda shvatite da svoju energiju i entuzijazam ne trebate trošiti na ostvarivanje nekih društveno korisnih ciljeva koji više nikoga ne zanimaju.
Ovo je ujedno i najbolji odgovor svima onima koji u priči o Zenici svako malo prigovaraju i zamjeraju nedostatak grada i svega što se poima gradskim, jer su imali priliku da vlastitim doprinosom pokažu i dokažu koliko im je uistinu nesebično stalo do projekata, kojima se u Zenici podržava gradski mentalitet i duh. To je, također, najbolji odgovor i svima onima koji rone krokodilske suze nad stanjem naše kulture i umjetnosti, a koji su ustvari učinili sve da nad tim, za našu prosvijećenost najbitnijim domenom života, zasnuju ekskluzivni monopol samo za određenu „intelektualnu elitu“, grubo zanemarujući činjenicu da su kultura i umjetnost proizvod bogatstva duha naroda i da kao takve mogu živjeti i rasti samo u uvjetima nesmetane dostupnosti za učešće svakom pojedincu. Nažalost, oni koji odlučuju o tome šta u ovoj oblasti javnog interesa treba podržati, a šta ne treba, najčešće se ne mogu pohvaliti nekom Bog zna kakvom kulturnom osviješćenošću, a o emotivnoj inteligenciji ne bismo ni govorili.
Najiskrenije se zahvljajujemo svima koji su dostavljanjem svojih konkursnih prijava iskazali želje za učešćem na 6. „CABARET WINTER FEST-u“ i izražavamo veliki žal što mnoštvo pristiglih kvalitetnih programskih prijedloga za ovaj festival neće moći biti realizovano. Nadamo se da ćete naći razumijevanja za razloge otkazivanja i uvažiti naše duboko izvinjenje. Zahvaljujemo se i svim medijima, koji ni ovo otkazivanje, također, neće objaviti.
Vođeni vjerom da su sve prepreke u životu prolazne, te da se iza svake od njih krije i nešto dobro, želimo vam puno ljubavi i svaki uspjeh… Iako nekima ni to nisu dovoljni blagoslovi života, jer su nesretne duše neizlječive.
PR služba CWF


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno