Ljudi

Otišao je Salih Alić, legenda zeničke i bh. odbojke

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Otišao je Salih Alić, legenda zeničke i bh. odbojke – Salih Alić rođen je 1944.godine u Zenici. Svoju bogatu sportsku karijeru počeo je kao odbojkaš u Odbojkaškom klubu “Partizan” od 1961.godine pa je bio igrač Odbojkaškog kluba “Zenica”, zatim Odbojkaškog kluba “Čelik” Zenica da bi igračku karijeru završio u Odbojkaškom klubu “Zenica” Zenica koji se takmičio u 2. saveznoj ligi Jugoslavije.

Po završetku igračke karijere položio je za odbojkaškog sudiju-republički rang i sudio sve do 1988.godine. Poslije nastavlja kao trener u Ženskom odbojkaškom klubu “Čelik” koji je bio prvi učesnik iz BiH na međunarodnom takmičenju pod okriljem CEV-a u Švicarskoj, Šafhauzenu- 1994.godine. U dva mandata bio je predsjednik Ženskog odbojkaškog kluba “Čelik”.

Do kraja 1994.godine na prijedlog načelnika Općine Zenice prihvatio se dužnosti da organizuje osobe sa invaliditetom u sportsko udruženje i tada postaje trener invalidskog odbojkaškog kluba “Zenica 92” sa kojim osvaja prvenstvo BiH 1995.godine. Sa IOK “Zenica 92” 1996.godine učestvuje na Kupu evropskih šampiona u Kristijandsandu u Norveškoj. Od 1997.godine postaje trener reprezentacije BiH u sjedećoj odbojci i 1998.godine osvaja bronzu na Svjetskom prvenstvu u Teheranu, Iran.

2000.godine sa IOK “Zenica 92” osvaja treće mjesto na Svjetskom klubskom prvenstvu koje je održano u Sarajevu.

Alić Salih je dao nemjerljiv doprinos odbojkaškom sportu u gradu Zenici i u Bosni i Hercegovini.

Neka je vječni rahmet legendi zeničke i BH odbojke.

Salih Alić 1944.-2018.

OK “Čelik – R” Zenica



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno