Naše

OSVRT: Povodom Dana planina, 11. decembra

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

OSVRT: Povodom Dana planina, 11. decembra – Odlukom UN-a od 2003. godine 11. decembar se obilježava  kao Dan planina. One u očuvanju naše planete imaju  značajnu ulogu u biodiverzitetu, jer predstavljaju stanište bezbrojnih vrsta flore i faune.

Naša domovina po ljepotama planina ne zaostaje za Austrijom, koja od planinskog turizma zaradi 22 milijarde KM. Međutim treba biti iskren i reći da je odnos prema planinama kod nas sramotan.

Uzmimo par primjera:

Igman –  napravljeno naselje vikendica zbog čijih otpadnih voda izvor rijeke Bosne nije za piće,

Smetovi – izletište Zeničana koji žive ni krivi ni dužni u kotlini nemogućeg življenja, nerazumnom odlukom gradskih vlasti ukopano preko 100 ovaca oboljelih od  bruceloze i za narednih 50 godina izvore ispod mjesta ukopa učinili zagađenim.

Vranica – uz Prokoško  jezero, poznato osim po nestvarnoj  ljepoti i endemskom vodozemcu tritonu, izgrađeno je na stotine vikendica.

Vlašić – u utrobu planine ugrađene hiljade tona čelika i betona i zauvijek izgubljena ljepota  krajolika.

Dalje nabrajanje unišenih planina gubi svaki smisao,. Planine ili gore u svim monoteističkim religijama imaju poseban status iz  prostog razloga što su vjerovjesnici /poslanici/ primili objave upravo na  planinama.

Na žalost, kroz primjer dovišta Lastavica vidimo da se ne poštuju osnovni postulati vjere, jer na planini iza sebe ostavljaju stotine tona smeća.

Da bi ušla u EU naša zemlja mora  staviti pod zaštitu nacionalni  park, park prirode, spomenik prirode, najmanje 16% teritorije, a kod nas je  trenutno zaštićeno oko 3%. Upravo zbog toga je neshvatljivo da Park prirode Babina čeka 12 godina imenovanje uprave.

Danas kada živimo pod stresom, ostaje nam mogućnost da stavimo ranac na leđa i  uputimo se na planinu, jer je naučno dokazano da boravak u prirodi smanjuje depresiju za 20%.

Fotosi u galeriji nude pogled sa Smetova na zeničku kotlinu, mlade zeničke izviđače, GSS  Zenica  na vježbi…

Planine nude niz pogodnosti od čistog  zraka, ljekovitih trava, gljiva, ali ne treba zanemariti i opasnosti od ujeda zmije, stršljena, uganuća noge, zbog čega je osnovni zakon da na planinu nikad ne idete sami.

Za NG Ekološki pokret OTPOR ekolog Akif Smajlović, prof.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno