Zenica

Osposobljavanje laboratorije za mikrobiologiju hrane

Osposobljavanje Laboratorije za mikrobiologiju hrane i vode, Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica
Osposobljavanje Laboratorije za mikrobiologiju hrane i vode, Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Osposobljavanje laboratorije za mikrobiologiju hrane- Rad Laboratorije za mikrobiologiju hrane i vode zasniva se na principima maksimalno stručnog, profesionalnog, pouzdanog, nepristrastnog i pravovremenog zadovoljenja zahtjeva klijenata. Tokom 2016. godine realizovan je projekat adaptacije i opremanja ove laboratorije Instituta, nekadašnji prostor Vetrinarskog zavoda ZDK na lokaciji, Sarajevska 77, Zenica. Izvedeni su građevinski radovi uređenje i adaptacija prostora laboratorije u cilju zadovaljavanja propisanog standarda za ovu vrstu prostora u cilju dobijanja akreditacije od strane BAT-e.

Postavljeni cilj, dostizanje standarda 17025, počev od uzimanja uzoraka zatim laboratorijskih ispitivanja, do izdavanja izvještaja/rezutata ispitivanja, je izgledan i očekuje se u skorije vrijeme. Ovim će laboratorija biti dovedena na nivo jedne od najsavremenijih laboratorija za ispitivanje hrane u širem regionu. Također, se nastavlja proces opremanja laboratorije savremenom opremom kako bi se odgovorilo svim zahtjevima u pogledu ispitivanja kvaliteta i zdravstvene ispravnosti hrane i vode.

Laboratoriji je odobren od strane Federalnog mistarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Sarajevo Rješenjem broj: UP-I-06-2-24/17-353-4/16 od 06.05.2016.godine. Također, pokrenut je postupak akreditacije laboratorijskih postupaka kod Agencije za akreditaciju BAT-a. Očekuje se izlazak komisije ove Agencije, za 10.11.2016. godine u postupku predakreditacije.

Kako je rad Instituta multidisciplinaran nastavlja se i opremanje Laboratorije za bakterijske i druge zarazne bolesti životinja, na lokaciji Metalurškog instituta „Kemal Kapetanović“ Zenica. Ovim bi se isti labortotiji osposobio za dobijanje poslova monitoringa nad zaraznim bolestima životinja koje se ispituju po zakonu.

inz.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno