Zenica

Osigurana sredstva za završetak historijskog projekta Islamskog centra u Zenici

Osigurana sredstva za završetak historijskog projekta Islamskog centra u Zenici – Sultan Ahmedov kompleks za godinu dana bit će jedna od najljepših građevina u Zenici i to nakon višegodišnjeg čekanja zbog nedostatka finansijskih sredstva koja su tokom izgradnje uskraćena od investitora koji su bili pogođeni recesijom.

Izgradnja Sultan Ahmedovog kompleksa u Zenici počela je 2008. godine, a samo nekoliko godina poslije njegova izgradnja je zaustavljena jer tadašnji investitori iz arapskih zemalja, zbog recesije, nisu bili u mogućnosti investirati u izgradnju veoma značajnog kompleksa za Zenicu.

Godinama poslije objekat je postepeno nadograđivan uz pomoć manjih finansijskih injekcija, a posljednja posjeta muftije zeničkog Mevludina Dizdarevića i reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazovića Kuvajtu rezultiralo je osiguranjem investicije u iznosu od pet miliona KM što je dostatno za završetak radova.

“Radovi na generacijskom projektu Islamskom centru Sultan Ahmedove džamije uskoro će početi s realizacijom. Ovo je strateški projekt za IZ u BiH, Muftijstvo zeničko i Medžlis islamske zajednice Zenica. Nakon više od decenije, kada su radovi prestali uslijed nedostatka finansijskih sredstava, koncem decembra očekujemo ozvaničenje nastavka i datum završetka radova”, kazao je za Klix.ba muftija Dizdarević.

Dodao je da je saradnja dogovorena nakon januarske posjete delegacije IZ BiH Kuvajtu gdje su im predstavili ovaj projekt što su tadašnji domaćini rado prihvatili.

“Centar će u sebi sadržavati veliku biblioteku s čitaonicama, sale za predavanja, vrtić, centralni zenički mekteb, restorane, poslovne prostore, dodatni prostor za klanjanje i druge prostorije. Nama u Islamskoj zajednici je neugodno, zbog činjenice da naši vjernici nemaju ni abdesthanu ni mokri čvor, a ovim ćemo i taj problem hvala Allahu riješiti. Zahvaljujem se i džematlijama na strpljenju ali i cjelokupnoj zajednici jer su dugo gledali betonske zidove”, dodao je Dizdarević.

Sultan Ahmedova džamija s medresom su historijski i kulturni centar Zenice, a realizacijom projekta Islamskog centra to će biti i u budućnosti.

“Za godinu dana ćemo dobiti prostorije za druženje i učenje s kojim ćemo se svi ponositi”, zaključio je zenički muftija u razgovoru za Klix.ba.

Vrijednost cjelokupnog projekta izgradnje Sultan Ahmedovog kompleksa u Zenici iznosi blizu 8 miliona KM, a do sada je investirano više od dva miliona KM.

Autor: E.Mehić

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem

PRETPLATITE SE NA BOSNIA VIDEO YOUTUBE KANAL KLIKOM NA: