Biznis

Osigurana sredstva za nastavak gradnje dvije dionice autoceste koridora Vc

Osigurana sredstva za nastavak gradnje dvije dionice autoceste koridora Vc
Osigurana sredstva za nastavak gradnje dvije dionice autoceste koridora Vc
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Osigurana sredstva za nastavak gradnje dvije dionice autoceste koridora Vc- Vlada FBiH prihvatila je zaduženje Federacije Bosne i Hercegovine po Ugovoru o zajmu između Evropske banke za obnovu i razvoj i Bosne i Hercegovine u iznosu od 76.000.000 eura za realizaciju Projekta Koridor Vc. Sredstva će biti korištena za dionice Donja Gračanica (tunel Pečuj) – Klopče (5,8 kilometara) i Svilaj-0džak (10,4 km).

Donošenjem ove odluke stvoren je osnov za potpisivanje Supsidijarnog sporazuma između BiH i Federacije BiH i Podugovora o zajmu između Federacije BiH i JP Autoceste FBiH, na osnovu kojeg će Federacija BiH sredstva proslijediti JP Autoceste FBiH kao krajnjem dužniku i korisniku zajma.

Osiguranje izvora finansiranja za dionicu Klopče – Donja Gračanica i nastavak izgradnje autoceste prema sjeveru je značajno jer su sredstva za dionicu Drivuša – Klopče već osigurana, ali ta dionica nema nikakvu saobraćajnu povezanost sa ostatkom mreže dok ne bude izgrađen i drugi dio zeničke obilaznice do Donje Gračanice. Naime, tek u regionu Donje Gračanice trasa autoceste se približava postojećoj magistralnoj cesti i stiču se uslovi za izgradnju priključka na magistralnu cestu.

Početak dionice Svilaj 0džak se nalazi odmah iza budućeg medudržavnog mosta „Svilaj” kojim se premošćuje rijeka Sava, a završava se na petlji „Odžak”, koja se nalazi sjeverno od grada Odžaka. Most preko rijeke Save ujedno je i spojno mjesto između autoceste koja prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku.

Sredstva zajma odobravaju se Federaciji BiH s rokom otplate od 11 godina i grace periodom od tri godine.

akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno