Info

OSBiH postaju dio odbrambeno-sigurnosnog sistema EU

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

OSBiH postaju dio odbrambeno-sigurnosnog sistema EU – Politički i sigurnosni odbor Evropske unije (EU) donio je 26. juna Odluku o prihvatanju doprinosa Bosne i Hercegovine, kao treće zemlje, vojnoj misiji EU za obuku u Centralnoafričkoj Republici.

Ovom odlukom BiH је praktično postala operativni partner u odbrambeno-sigurnosnom sistemu EU, što predstavlja potvrdu i priznanje da je BiH spremna da doprinosi zajedničkoj sigurnosnoj i odbrambenoj politici EU. Ujedno, ovo je i snažan podsticaj procesu integracije BiH u EU.

Ova odluka rezultat je dugotrajnog procesa koji je otpočeo u septembru 2015. godine, kada su ministrica odbrane BiH Marina Pendeš i visoka predstavnica za vanjsku politiku EU Federica Mogherini potpisale “Sporazum između BiH i EU o uspostavi okvira za učešće BiH u operacijama EU za upravljanje krizama”.

Drugi važan okvirni dokument za ovaj proces jeste Sporazum između BiH i EU o sigurnosnim procedurama za razmjenu povjerljivih informacija, koji je zaključen 2006. godine i već primjenjuje.

Pošto su se stvorili pravni okviri za zajedničko učešće u mirovnim operacijama, Politički i sigurnosni odbor EU donio je odluku da pozove BiH na doprinos u misiji EU u Centralnoafričkoj Republici u funkciji obuke.

Vijeće ministara BiH je u aprilu 2017. godine ocijenilo opravdanim učešće do 40 pripadnika OSBiH u spomenutoj misiji obuke, a Predsjedništvo BiH je u maju prihvatilo ovu ocjenu opravdanosti i zadužilo MOBiH da im dostavi prijedlog odluke o upućivanju pripadnika OSBiH.

Budući da je Predsjedništvo BiH 26. maja donijelo Odluku o učešću dva oficira OSBiH u misiji EU u Centralnoafričkoj Republici, pripreme za upućivanje teku po planu, a očekivano vrijeme upućivanja je kraj jula.

Planirano je da se početkom 2018. godine broj pripadnika OSBiH u misiji obuke EU u Centralnoafričkoj Republici poveća, ovisno od ponuđenih pozicija i budžetskih mogućnosti, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Vijesti.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno